Informații noi despre rămășițele de dronă descoperite pe malul Dunării. Autoritățile române au informat NATO despre incident. La scurt timp, a venit și o reacție din partea reprezentanților Alianței.
NATO, prima reacție la drona rusească, prăbușită în România
Rămășițele de dronă, care ar aparține Rusiei, după cum a informat Ucraina, au pus pe jar autoritățile din România. După ce inițial s-a infirmat incidentul atât de Ministerul Apărării Naționale, cât și de Klaus Iohannis, au fost găsite bucăți din aparatul aerian într-o comună din Tulcea.
România a informat și NATO despre atacul de la graniță și descoperirile făcute pe teritoriul țării noastre. Iar Alianța a transmis deja o reacție, obținută de jurnaliștii de la Europa Liberă.
De anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact strâns cu Aliatul nostru România., a transmis Dylan White, purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice.
Reacția președintelui Iohannis după ce au fost găsite bucățile din dronă
Atacul cu drone rusești a avut loc în apropiere de malul românesc, în portul Ismail. Ucraina a informat că unul dintre aceste dispozitive aeriene de atac a ajuns și pe teritoriul României, dar situația a fost negată de autorități.
La nici 24 de ore după ce MApN și Klaus Iohannis au dat asigurări că nu a existat nicio bucată din drona respectivă în țara noastră, au fost găsite mai multe rămășițe ale acesteia.
Primarul din localitatea Ceatalchioi este cel care a dat alerta, după ce bucățile au fost descoperite în localitatea Plauru, situată la mai puțin de 500 de metri de granița României cu Ucraina.
Klaus Iohannis și-a retras primele declarații și a spus că a solicitat verificări în acest caz. De asemenea, a spus că dacă se va dovedi că drona cu pricina aparține Rusiei, acest lucru reprezintă „o violare gravă a suveranităţii României, stat aliat NATO”.