Frații Godei, patronii azilelor groazei din Ilfov, nu scapă de arest. Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri, contestaţia procurorilor DIICOT împotriva deciziei prin care inițial au fost plasați în arest la domiciliu.

Decizie de ultimă oră în dosarul azilele groazei

Ștefan și Daniel Godei, patronii azilelor groazei, unde 100 de bătrâni au trăit chinuri de neimaginat, rămân în arest preventiv. Procurorii DIICOT au contestat decizia Tribunalului București prin care cei doi urmau să fie cercetați în dosar din confortul casei lor, în arest la domiciliu.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel București vineri, 1 septembrie, și nu poate fi contestată. Cei doi principali suspecți în dosarul azilelor groazei vor rămâne pentru încă 30 de zile în arest preventiv.

Pe lângă Ștefan și Daniel Godei, în arest preventiv mai rămâne și Andrei Răzvan Ticu. Măsura intră în vigoare pe 3 septembrie și va fi rejudecată pe 2 octombrie. Atunci, magistrații vor decide din nou dacă cei 3 vor părăsi Arestul Central al Capitalei sau vor rămâne în continuare în spatele gratiilor.

100 de bătrâni, torturați și înfometați în azilele groazei

Calvarul bătrânilor din cele 3 azile din Ilfov, cunoscute drept azilele groazei, s-a terminat la începutul lunii iulie, după descinderile DIICOT. 100 de vârstnici, mulți dintre ei bolnavi, trăiau în condiții imposibile: mizerie, gândaci și igrasie.

Iar angajații de aici aveau un comportament abuziv cu ei. Bătrânii erau bătuți, sedați și chiar torturați dacă se împotriveau sau nu făceau ceea ce li se cerea. În plus, erau înfometați și cereau mâncare prin gard trecătorilor și vecinilor.

O întreagă rețea infracțională a fost descoperită în spatele acestor centre de îngrijire. Au fost doar primele dintr-un lung șir de astfel de azile, unde persoanele vulnerabile ale României au fost abandonate de familii și lăsate să sufere.

Sute de controale au fost demarate de Guvern după izbucnirea scandalului. Zeci de azile din toată țara au fost închise. Alte zeci au fost amendate, după ce s-au găsit condițiile în care trăiau pacienții de acolo.