România a fost lovită luni seară, 11 septembrie, de un nou cutremur. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis informații despre magnitudinea seismului, dar și în ce zone s-au resimțit.

Cutremur în România în această seară

Teama românilor că țara noastră va fi lovită de un cutremur puternic este tot mai mare, după tragediile care au avut loc în ultimele luni în Turcia și, recent, Maroc.

Luni seară, 11 septembrie, pământul s-a cutremurat. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că este vorba despre un seism de magnitudine relativ mică, care a avut loc în zona Vrancea. Cutremurul a înregistrat 2,9 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 82,6 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:

  • Focșani (40 km);
  • Sfântu Gheorghe (70 km);
  • Buzău (72 km);
  • Brașov (85 km);
  • Bacău (87 km);
  • Bârlad (90 km).

Acesta este al doilea seism în ultimele zile în zona Vrancea. Pe 9 septembrie, în urmă cu doar 2 zile, a mai avut loc un cutremur de magnitudine mică: 2,7 pe scara Richter, în aceeași zonă.

Vrancea, zona cu cea mai puternică activitate seismică din România

Vrancea este zona cu activitatea seismică cea mai puternică din România. Astfel că aici, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului înregistrează adesea cutremure, majoritatea de o intensitate scăzută.

Regiunea este urmărită cu atenție de specialiști, deoarece aici ar putea fi epicentrul unui cutremur devastator. Seismologii au transmis în repetate rânduri că în viitor se așteaptă să se producă un seism de peste 7 pe scara Richter, mai ales că țara noastră într-o zonă cu potențial seismic ridicat.

Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv. a transmis INFP.

Ultimul cutremur puternic care a lovit România a fost în 1977 în data de 4 martie. 1.570 și-au pierdut atunci viața, majoritatea în București.