Un cutremur cu magnitudinea de 5, 5 grade pe scara Richter a avut loc în această dimineață.

Astfel, la ora 5:50 de minute, seismul a putut fi resimțit în România. Pe lângă țara noastră, au existat și alte state afectate de acesta. Cetățenii din Serbia, Bulgaria, Moldova și Ucraina au resimțit de asemenea seismul.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la o adâncime de 140 de km în zona seismică Vrancea-Buzău.

Ce a spus Raed Arafat după cutremur

Numeroși români au primit pe telefonul mobil avertizare de cutremur chiar înainte cu puțin timp ca seismul să aibă loc. În jurul orei 8:45, Raed Arafat, șeful Direcției pentru Situații de Urgență a oferit declarații în acest sens.

Acesta a precizat că pompierii din Capitală au fost mobilizați să verifice zonele cu risc ridicat de vulnerabilitate în fața acestor fenomene ale naturii. Șeful DSU susține că echipele de intervenție au fost prezente pe teren la un timp extrem de scurt după producerea cutremurului.

De la început de când s-a resimțit cutremurul colegii de la pompieri au intrat în procedură. Se verifică zonele vulnerabile, au intrat în acțiune o echipă de la pompieri București pentru verificarea Centrului Vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 din informațiile pe care le am și nici nu s-au înregistrat efecte”, a explicat oficialul.

Arafat a ținut să precizeze că avertizările primite de unii români pe telefonul mobil nu au fost de tipul RO ALERT. În astfel de cazuri susține oficialul a fost vorba despre sistemele unor telefoane Android de a semnala aceste evenimente cu puțin timp înainte de momentul producerii lor.

Directorul INFP a declarat în această dimineață că astfel de cutremure se repetă anual în zona seismică Vrancea. Cutremurul nu a fost resimțit doar în București ci și în alte orașe din țară. La Ploiești, Pitești, Buzău sau Brașov seismul s-a simțit, nu la fel de puternic însă precum în Capitală.