BREAKING Fostul primar, Cristian Popescu Piedone, va fi eliberat din închisoare! Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul în casație în dosarul Colectiv. Decizia magistraților este definitivă.
Potrivit magistraților, fostul primar a fost achitat fiindcă fapta de care este acuzat nu este prevăzută de legea penală.
Cristian Popescu Piedone, eliberat
Iată care este minuta instanței:
„Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpa?ii Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai ?i Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. Obligă recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai ?i Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. II. Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023.”
Incendiul din clubul Colectiv
Incendiul din clubul Colectiv a dus la pierderea a 65 de vieți. În seara zilei de 30 octombrie 2015, sute de tineri au venit la concertul trupei Goodbye to Gravity în clubul situat în centrul Bucureștiului. Spectacolul a inclus efecte pirotehnice. La ora 22:32, imediat după lansarea celui de-al doilea foc de artificii, un stâlp din club a luat foc, iar flăcările au cuprins rapid tavanul. Incendiul a durat 153 de secunde, iar 27 de oameni au murit pe loc, iar alți 142 au fost răniți grav și transportați la spitale. Din păcate, 37 dintre cei răniți au decedat ulterior.
Investigațiile au stabilit că clubul Colectiv funcționa în condiții nesigure, având ferestre zidite și o singură cale de evacuare prin intermediul unui container cu o singură ușă. Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 la acea vreme, a autorizat funcționarea clubului Colectiv.
Pedepsele date în dosarul Colectiv
După șase ani de procese, în luna mai 2022, Curtea de Apel București a pronunțat sentințele finale în dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 și ulterior al sectorului 5, a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare. Alți inculpați, inclusiv patronii clubului și responsabilii de siguranța și pirotehnia evenimentului, au primit pedepse între 2 ani și 11 ani și 8 luni de închisoare.
Această tragedie a scos la iveală problemele grave legate de siguranța în locurile publice și a adus în prim-plan necesitatea măsurilor adecvate pentru prevenirea unor astfel de incidente în viitor.