Brazilia a decis să oprească exportul de carne de vită către Uniunea Europeană, după ce auditorii europeni au remarcat probleme în ceea ce privește controlul calității și trasabilitatea hormonilor folosiți în creșterea animalelor. Un audit realizat în primăvară a arătat că „procedurile curente implementate pentru a asigura că vitele a căror carne este destinată pieței UE nu au fost niciodată tratate cu estradiol 17 în scopuri zootehnice sau terapeutice sunt ineficiente”, conform AFP.
Raportul final, dezvăluit de cotidianul francez Le Parisien, subliniază că „autoritatea braziliană competentă nu poate garanta fiabilitatea declarațiilor pe proprie răspundere ale operatorilor”. Auditul a fost realizat cu scopul de a „evalua controalele cu privire la reziduurile unor substanțe active farmacologice, pesticide și contaminante la animale și produse de origine animală” în Brazilia.
Decizia survine în contextul negocierilor pentru un Acord de Liber Schimb între UE și Mercosur, ce include țări precum Brazilia. Fermierii europeni se tem de competiția cu produsele din America Latină, în special carnea de vită.
O sursă de la Comisia Europeană a dezvăluit că oficialii UE au constatat „nereguli în sistemul de control al autorităților braziliene în privința vițelelor, ceva care privește în mod specific animalele femele”. Această descoperire a determinat Brazilia să oprească exporturile către UE.
„După confirmarea și aprobarea planului de acțiune, vom verifica că toate aspectele sunt acceptabile, iar exporturile vor putea fi reluate”, au declarat surse ale Comisiei Europene. Se precizează că problema nu afectează un volum mare, vizând „vite specifice”.
Directoarea organizației Foodwatch, Karine Jacquemart, a susținut că „acest raport de audit arată că potențial am consumat carne braziliană de vită cu hormoni, intrată în mod fraudulos în Europa de ani de zile”. Ea a subliniat că „standardele braziliene îi expun pe consumatorii europeni unui risc de sănătate”, menționând riscurile sanitare și fraudele alimentare.
Uniunea Europeană interzice utilizarea hormonilor, precum estradiolul, destinați să stimuleze creșterea animalelor, atât în statele membre, cât și în importurile din țări terțe.