Reclamă

Brânza Queijo de Ovelha Amanteigado, o brânză moale de oaie produsă de Quinta do Pomar în Soalheira, Portugalia, a fost premiată vineri cu titlul de cea mai bună brânză din lume în cadrul concursului World Cheese Awards din 2024. La evenimentul organizat în orașul Viseu, Portugalia, au participat 4.786 de brânzeturi din 47 de țări, fiind cel mai mare concurs organizat de la prima ediție din 1988.

Brânza câștigătoare a obținut cel mai bun punctaj din 14 finaliști, printre care s-au numărat cinci brânzeturi elvețiene și produse din Brazilia, Statele Unite, Norvegia, Italia, Germania și Spania. Queijo de Ovelha Amanteigado este făcută cu cheag vegetarian obținut din ciulini și este descrisă ca fiind o brânză lipicioasă, lucioasă, untoasă, cu o amărăciune ierboasă.

Manuel Maia, un exportator portughez de brânză și membru al juriului, a descris câștigătoarea astfel: „Este destul de echilibrat, voluptuos. Este o combinație cu adevărat sublimă de proteine ​​și grăsimi. Este cu adevărat o brânză fantastică.”

În cadrul evenimentului de la Pavilhão Multiusos de Viseu, 240 de experți au format echipe la 104 mese pentru a degusta și evalua brânzeturile în funcție de aspect, senzație, miros, gust și textură. Fiecare echipă a desemnat patru finaliști care au participat la degustarea finală pentru a decide câștigătorul absolut.

John Farrand, director general al The Guild of Fine Food, organizatorul britanic al concursului, a menționat că „acest eveniment este o sărbătoare a comunității mondiale de brânzeturi”. El a subliniat importanța premiilor pentru micii producători și contribuția acestora la promovarea și menținerea afacerilor de nișă pe piața internațională.

Concursul World Cheese Awards, care pretinde a fi cel mai mare de acest gen, își propune să susțină producătorii mari și mici din întreaga lume. Competiția se mută anual într-o altă țară europeană, cu speranța de a fi organizată și într-o locație mai îndepărtată în viitor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro