Termenul „brain rot” a fost ales drept cuvântul anului 2024 de către Oxford University Press. Acesta își are originea în descrierea modului în care timpul petrecut excesiv pe rețelele sociale afectează calitatea vieții, mai ales în rândul adolescenților.
Psihologul Radu Leca a elucidat pentru Digi24 că „brain rot” descrie deteriorarea sănătății mentale și intelectuale ca urmare a consumului excesiv de conținut online, în special cel distribuit pe platforme sociale. În 2024, popularitatea termenului a crescut pe fondul temerilor legate de impactul utilizării excesive a rețelelor sociale, precum TikTok și Instagram, unde informațiile ajung rapid la utilizatori și sunt adesea emoționale sau triviale.
„Această identitate culturală, imaginea din spațiul virtual, este o contribuție falsă care afectează percepția oamenilor asupra lumii,” a spus Radu Leca, subliniind influența experiențelor virtuale asupra psihologiei comunității. Prin neuroplasticitate, creierul își poate modifica structura și funcția în funcție de experiențe, astfel consumul de „brain rot” influențează conexiunile neuronale și comportamentul indivizilor.
Leca a continuat: „Conceptul de brain rot nu este standardizat în literatura psihologică, dar putem să vedem cum ecranele și informațiile consumate prin acestea pot duce la scăderea concentrării și alte simptome negative. Tinerii de azi petrec până la 12 ore online, fiind susceptibili la manipulare în baza informațiilor virtuale.”
Psihologul a subliniat necesitatea unor măsuri pro-active din partea autorităților și a părinților: „Primul pas constă în prevenția și controlul activității digitale a adolescenților, cu scopul de a proteja bunăstarea acestora. Accesul la rețele sociale ar trebui permis de la 16 ani, iar societatea să fie mai conștientă de impactul negativ al acestora.”
Concluzia este că termenul „brain rot” simbolizează o problemă în creștere, reflectând nevoia urgentă de reglementare și educare, pentru a contracara deteriorarea mentală cauzată de consumul virtual necontrolat.