Actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi că se pregăteşte o ordonanţă nouă. Aceasta vine pentru a sprijini agenţii economici, indiferent de domeniul de activitate.

Potrivit lui Oros, ministerul pe care acesta îl păstoreşte, monitorizează toate activităţile din această perioadă în agricultură pentru a putea să le vină în sprijin românilor care au avut pierderi din cauza pandemiei de coronavirus.

„Primele trei ordonanţe care se referă la sprijin sunt valabile pentru toţi agenţii economici indiferent de domeniul de activitate, iar astăzi sau cel puţin în săptămâna aceasta o să apară o ordonanţă în care vor fi măsuri de sprijin şi pentru marii agenţi economici. Până acum tot ceea ce a apărut a fost pentru personalul care era în şomaj tehnic, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar astăzi o să apară măsuri de sprijin şi pentru marii agenţi economici. (…) Monitorizăm tot ce se întâmplă în această perioadă, să-i vedem exact pe cei care au avut pierderi de venit, să-i sprijinim în mod real pe cei care au suferit foarte mult din cauza acestei pandemii şi mai ales din cauza celor dispuse de către autorităţi – unde am dispus încetarea unor activităţi – dar şi pe cei care au avut pierderi ca şi consecinţă a evoluţiei pandemiei. Trebuie făcută o analiză foarte corectă şi foarte exactă în aşa fel încât să putem reporni economia în toate domeniile sale”, a precizat Oros la Digi 24.

De altfel, Oros a fost întrebat cam ce sprijin financiar ar putea primi persoanele care au avut de suferit în domeniul agriculturii pe perioada pandemiei de coronavirus.

„Nu vreau să avansez cifre pentru că nu ştim deocamdată care este dimensiunea pagubelor, (…) iar noi în agricultură, când vom termina monitorizarea va trebui să intervenim. Noi am promis fermierilor că prima dată după 10 ani o să despăgubim toate pagubele produse de secetă, dar, în plus, acolo unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau cu măsuri care să-i ajute să repornească activitatea atât în agricultură cât şi în industrie alimentară. Nu putem avansa acum cifre pentru că nici nu vrem să creăm o expectanţă falsă, dar cu siguranţă vom interveni ca toate sectoarele din agricultură şi industrie alimentară să repornească”, a explicat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai vorbit şi despre faptul că în briefingul organizat urmăreşte de aproape situaţia creată în agricultură din cauza secetei din Dobrogea şi Maramureş şi măsurile necesare pe care Guvernul trebuie să le ia.

„Din păcate, peste consecinţele acestea ale pandemiei, se suprapune şi o secetă pedologică extremă şi puternică în sud-estul României, atât în Dobrogea cât şi în Moldova. Foarte multe dintre culturile care au fost însămânţate în toamnă şi aici ne referim la aproape trei milioane de hectare cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică şi rapiţă sunt compromise în diferite grade. Azi în briefingul de presă ne vom referi la acesta situaţie, la consecinţele acestei secete cât şi la măsurile de despăgubire şi de compensare a pierderilor pe care le au fermierii. O să ne referim şi la cele două scrisori şi răspunsul lor pe care l-am primit de la Comisia Europeană şi de la comisarul european pentru agricultura Janusz Wojciechowski, la măsurile de sprijin pe care Guvernul o să le ia în agricultură, la acciza la motorină şi sprijinul pentru legumicultori. (…) Este vorba de sprijinul cuplat vegetal, măsuri pentru Programul Naţional Apicol pentru următorii 3 ani şi plata accizei la motorină pentru cei care activează în agricultură”, a încheiat Adrian Oros.