Mai clar, Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța a anunțat că vaccinul Moderna dezvoltat împotriva coronavirusului mărește riscul de miocardită și pericardită în cazul persoanelor cu vârste de sub 30 de ani.
Aceste persoane nu trebuie să se vaccineze împotriva coronavirusului
Realizat de structura Epi-Phare, care reunește Agenția Medicamentului (ANSM) și Siguranța de boală (Cnam), studiul, publicat la începutul acestei săptămâni, a fost realizat pe persoane cu vârste între 12 și 50 de ani spitalizate în Franța penru miocardită sau pericardită, în perioada 15 mai și 31 august. Rezultatele indică 919 cazuri de miocardită și 917 cazuri de pericardită.
Trebuie știut faptul că miocardita și pericardita sunt inflamații ale inimii, dintre care prima afectează miocardul, principalul mușchi cardiac, și a doua pericardul, membrana care învelește inima.
Vaccinurile măresc riscul apariției problemelor medicale
Astfel, plecând de la rezultatele acestui studiu francez, este confirmat faptul că vaccinurile, mai ales cel produs de Moderna, măresc riscul apariției acestor probleme medicale în următoarele șapte zile de la vaccinare, în special la bărbații cu vârste de sub 30 de ani.
Având în vedere aceste rezultate, HAS recomandă, pentru populația cu vârste sub 30 de ani și când este disponibil, vaccinarea cu Pfizer pentru prima vaccinare sau rapel.
Vaccinul Moderna trebuie folosit de persoanele cu vârste de peste 30 de ani
Dimpotrivă, HAS recomandă vaccinul Moderna, a cărui eficacitate pare ușor mai bună, să fie utilizat la prima vaccinare și pentru administrarea rapelului în doză înjumătățită în cazul persoanelor cu vârste peste 30 de ani.
Cele mai recente date disponibile în Franța confirmă faptul că riscul apariției unor cazuri de miocardită sunt foarte rare și au rezultat favorabil, după vaccinare. Totuși, aceste cazuri sunt de cinci ori mai puține în cazul persoanelor sub 30 de ani vaccinate cu Pfizer, comparativ cu cele vaccinate cu Moderna, explică HAS.