La ultima şedinţă de bilanţ a DIICOT, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a învinuit procurorii anti-mafie că se ocupă mai mult cu cazurile mici de faţadă şi că omite adevărata corupţie care se petrece la nivel naţional. Ministrul Predoiu mai vorbeşte şi despre desfiinţarea secţiei speciale, deoarece aceasta este considerată de mai mulţi politicieni: „inutilă”

Reclamă

„DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice şi terorism şi MJ aşteaptă de la DIICOT o acţiune energică şi profesionistă în continuare. Cadrul legal şi suportul logistic sunt aspecte cheie pentru eficiența DIICOT şi Ministerul Justiției a notat acest lucru. Succesul DIICOT depinde şi de cooperarea cu partenerii instituţionali pe baze legale transparente şi eficiente, pe modelul bunelor practici din alte state democratice. Am notat opţiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiinţarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acţiunea de reparare a daunelor aduse legislaţiei şi structurii Ministerului Public, să facem paşi în recâștigarea coerenței sistemului de „law enforcement” şi a Justiției în general”, a declarat Predoiu.

Reclamă

Potrivit spuselor lui Predoiu, Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, secţie înfiinţată de PSD este inutilă şi trebuie desfiinţată de urgenţă.

„Ministerul Justiției va promova desfiinţarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care ţin de opţiunile magistraţilor consultaţi şi criticile formulate în rapoartele de ţară…Ministerul Justiției îşi exprimă speranţa că până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de Plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM; Ministerul Justiției consideră că ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esențiale ale anului 2020, modificarea Legilor justiţiei şi ale Codurilor Penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară”, a mai declarat Cătălin Predoiu.