Reclamă
Reclamă

Omul considerat părintele inteligenței artificiale (AI) își încheie cariera, avertizând asupra pericolelor crescânde din domeniu.

Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, și-a anunțat demisia de la Google într-o declarație pentru New York Times, afirmând că acum regretă munca sa. El a subliniat că unele dintre pericolele chatbot-urilor de IA sunt „destul de înfricoșătoare”.

Retragerea pionierului AI

Dr. Hinton, cunoscut pentru cercetările sale inovatoare în rețelele neuronale și învățarea profundă, a deschis calea pentru sistemele AI actuale precum ChatGPT. În domeniul inteligenței artificiale, rețelele neuronale sunt sisteme similare creierului uman în ceea ce privește modul în care învață și procesează informațiile. Acestea permit AI-urilor să învețe din experiență, la fel ca o persoană. Acest proces se numește învățare profundă.

Cercetătorul britanic-canadian în psihologie cognitivă și știință computerizată a declarat pentru BBC că chatbot-ul ar putea în curând să depășească nivelul de informații pe care îl deține un creier uman. El a adăugat că „în acest moment, GPT-4 depășește o persoană în ceea ce privește cantitatea de cunoștințe generale pe care o deține și o depășește cu mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, dar deja face raționamente simple.”

Reclamă

Viitorul inteligenței artificiale și preocupările legate de securitate

În articolul din New York Times, dr. Hinton a menționat „actorii răi” care ar încerca să utilizeze IA pentru „lucruri rele”. Când a fost întrebat de BBC să dezvolte acest subiect, el a răspuns: „Acesta este doar un fel de scenariu de coșmar, cel mai rău caz posibil.”

Bombă în lumea inteligenței artificiale: Tatăl AI își dă demisa. Avertisment sumbru: Ne va depăși... și nu e bine!

Omul de știință a avertizat că, în cele din urmă, acest lucru ar putea „crea sub-scopuri, precum ‘Am nevoie de mai multă putere'”.

El a adăugat:

„Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de cel pe care îl avem. Suntem sisteme biologice, iar acestea sunt sisteme digitale. Și diferența mare este că, în cazul sistemelor digitale, ai mai multe copii ale aceluiași set de ponderi, același model al lumii.”

Angajamentul Google pentru o abordare responsabilă

Dr. Hinton a subliniat că nu dorește să critice Google și că gigantul tehnologic a fost „foarte responsabil”. „De fapt, vreau să spun lucruri bune despre Google. Și sunt mai credibile dacă nu lucrez pentru Google.”

Într-o declarație, șeful departamentului de știință al Google, Jeff Dean, a spus:

„Rămânem angajați într-o abordare responsabilă a IA. Continuăm să învățăm să înțelegem riscurile emergente în timp ce inovăm într-un mod îndrăzneț”.

Importanța investițiilor în siguranța și controlul AI

Matt Clifford, președintele Agenției Avansate de Cercetare și Invenție din Marea Britanie, vorbind într-o capacitate personală, a declarat pentru BBC că anunțul dr. Hinton „subliniază ritmul în care capabilitățile AI se accelerează”.

„Există un potențial uriaș în această tehnologie, dar este esențial ca lumea să investească masiv și urgent în siguranța și controlul AI”, a afirmat el.

Dezvoltarea tehnologiei trebuie abordată în mod responsabil

Pe măsură ce inteligența artificială continuă să se dezvolte și să evolueze rapid, preocupările legate de siguranța și responsabilitatea în domeniul IA devin din ce în ce mai importante. Demisia dr. Hinton scoate în evidență importanța de a aborda în mod responsabil și etic dezvoltarea tehnologiei, pentru a asigura un viitor în care beneficiile IA pot fi realizate fără a compromite siguranța și securitatea umană.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro