Este stare de alertă în California de mai bine de 10 zile, după ce statul a fost lovit de vijelii și furtuni puternice

California este lovită de mai bine de o săptămână de o „bombă ciclonică” care a lăsat în urmă doar dezastru. Străzile din mai multe orașe sunt inundate,i iar casele oamenilor au ajuns ruine. În continuare, milioane de oameni stau fără electricitate și așteaptă să se termine calvarul.

Statele Unite ale Americii se confruntă cu vreme la extreme în acest an. După valul de îngheț fără precedent, și în California a fost decretată stare de alertă. Asupra statului s-au abătut furtuni și vijelii de proporții, care au distrus tot ce au găsit în cale.

Au trecut mai bine de 10 zile de când autoritățile au emis stare de alertă pentru mai multe regiuni. De teama „ciclonului bombă”, mai multe regiuni au fost evacuate, iar în altele echipajele au fost pregătite să intervină în ajutorul populației.

Este vorba de 33 de milioane de oameni, care în ultima săptămână au trăit cu teamă că furtunile le vor lua tot ce au agonisit într-o viață. Furtunile puternice au lăsat în urmă inundații, iar imaginile surprinse sunt apocaliptice. Rafalele de vânt au atins pe alocuri chiar și 64 km/h și au doborât copaci și stâlpi de electricitate.

Sute de mii de case distruse sau lăsate fără curent electric

Mii de case au fost distruse de ape, iar meteorologii anunță că calvarul nu s-a încheiat. Vijeliile sunt așteptate să continue și în zilele ce urmează. Ceea ce însemnă că și alte orașe vor fi lovite din plin de ape.

În unele zone, inundațiile i-au luat pe oameni pe nepregătite. Zeci de persoane au rămas blocate în propriile mașini când încercau să evacueze orașul. Pentru salvarea lor, echipajele de urgență au intervenit și au încercat să-i scoată cât mai repede din vehicule.

Ca măsură de precauție, au fost emise ordine de evacuare în mai multe regiuni. În plus, mii de saci de nisip au fost distribuiţi locuitorilor din zonele cu risc de inundaţii.

Ploile torenţiale din California, ca şi ninsorile abundente din zonele montane, sunt rezultatul unui aer tropical umed care a pătruns în California din regiunile tropicale din Oceanul Pacific.

Iar unde nu au fost inundații, oamenii au rămas fără electricitate. E vorba de peste 230.000 de gospodării şi sedii comerciale, care în ultimele 24 de ore au rămas fără curent.

14 persoane și-au pierdut viața și alte zeci sunt date dispărute

„Ciclonul bombă” a făcut și victime, pe lângă distrugerile enorme materiale. Până acum, autoritățile au transmis că cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci sunt date dispărute. Printre ei se numără și un băiețel de doar 5 ani, care este căutat de echipajele de salvare.

Share.