După eșecul de pe 8 decembrie de la Bruxelles, Lucian Bode a trimis o scrisoare adresată omologului său austriac, Gerhard Karner. Cei doi se pare că au avut o conversație în care România a primit direct asigurări că Austria nu se opune aderării sale la Schengen.
Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, este revoltat de votul Austriei din cadrul ședinței Consiliului Justiției și Afacerilor Interne.
Niciun semnal din partea Austriei, din partea domniei sale, nu a fost dat României., a declarat ministrul român.
Ministrul austriac de Interne s-a numit „prieten” al României
În plus, se pare că omologul său austriac, Gerhard Karner, ar fi oferit României asigurări în ceea ce privește votul pentru intrarea în Schengen. În cadrul discuției purtate cu Lucian Bode și ceilalți reprezentanți români, ministrul de interne al Austriei s-ar fi declarat un „prieten” al țării noastre.
În prezența colegilor mei de la MAE și a colegilor domniei sale, s-a ridicat în picioare la masă și a spus: «Lucian, eu sunt un prieten al României și așa voi rămâne. Această poziție a mea nu este împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu funcționează. Și dacă acest sistem nu funcționează, atunci eu nu sunt de acord să fie extins», a mai adăugat Lucian Bode.
Dar în ciuda acestor negocieri, în final Austria și-a schimbat poziția față de România.
Gerhard Karner a votat doar pentru aderarea Croației la Schengen, în timp ce țara noastră a primit un refuz. Motivul: fluxul prea mare de migranți ilegali care trec de granițele noastre și ajung în Austria.
Ministrul Austriac i-a umilit pe jurnaliștii români aflați la ședința Consiliului Justiției și Afacerilor Interne
Prietenia lui Gerhard Karner s-a transformat în ură și aroganță la ședința Consiliului Justiției și Afacerilor Interne. După votul din 8 decembrie, ministrul de interne al Austriei nu doar că a fugit de întrebările românilor, dar i-a și împiedicat să se apropie de el.
Mai multe posturi de televiziune prezente la Bruxelles au reclamat faptul că Karner și-a pus personalul de pază să-i blocheze pe reprezentanții presei din România.
Aceeași atitudine a avut-o și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cu o zi înainte de vot.
În cadrul conferinței pe care a susținut-o la Viena, el a ignorat pur și simplu întrebările românilor, cu toate că aceștia au insistat de 3 ori. Într-un final, indignat, oficialul austriac a părăsit camera.