Vra, cele mai multe persoane manifestă o frică în a nu fi mușcate de căpușe. În cazul în care căpușa nu este scoasă la timp, persoana în cauză ar putea să sufere de boala lyme. Boala Lyme este numită „marele imitator” deoarece simptomele ei imită de obicei alte afecțiuni de sănătate.
Dacă credeai că ar trebui să fii obsedat de șerpi, COVID-19 sau variola maimuțelor, iată o știre îngrijorătoare! O analiză a probelor de sânge de la 150.000 de persoane a constatat că peste 14% dintre oameni din întreaga lume au contractat boala Lyme transmisă de căpușe.
Verile mai lungi, iernile mai calde și schimbările precipitațiilor joacă toate un rol în răspândirea căpușelor.
Boala Lyme este o boală infecțioasă transmisă prin mușcături de paraziți (de obicei căpușe ) și este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi. Paraziții se găsesc de obicei în locuri ascunse, cum ar fi scalpul, axilele și zona inghinală ale persoanelor.
După infecție, bacteria se găsește și în fluidele corporale ale pacientului, dar încă nu există dovezi că Lyme se poate răspândi la alte persoane prin strănut, tuse sau sărut.
Simptomele bolii Lyme
Persoanele cu boala Lyme dezvoltă diferite simptome la diferite niveluri de severitate. Simptomele includ dureri de cap, frisoane, oboseală, dureri musculare și ganglioni limfatici umflați.
În cazurile severe, se poate dezvolta și paralizia facială. Antibioticele pot trata majoritatea cazurilor de Lyme, dar fără intervenție, agentul patogen poate provoca leziuni și inflamații pe termen lung în tot organismul.
Boala Lyme a fost documentată pentru prima dată în anii 1970 în orașul Lyme din Connecticut, de unde și numele. Este cea mai frecventă boală parazitară din Europa și Statele Unite, dar în Israel este mult mai puțin frecventă.
Boala Lyme a devenit mai frecventă în timp. Un climat care se încălzește permite căpușelor să se răspândească în noi zone, le prelungește durata de viață și crește șansa ca acestea să transmită agenți patogeni.