Afecțiunile neurologice pe care pacienții COVID-19 le capătă în timpul și după infecție, raportate prima dată în urmă cu un an, continuă să le ridice oamenilor de știință multe semne de întrebare.
Două studii noi publicate în revista Nature arată afecțiunile neurologice apar din ce în ce mai des, lucru care poate fi devastator asupra creierului, a mușchilor, a măduvei și a nervilor, mai ales la la pacienții care intră în fazele acute și cronice a bolii COVID-19.
O treime din bolnavii COVID-19 au cel puțin o afecțiune nervoasă
Cercetătorii au analizat datele din 55 de țări identificând 41 de manifestări neurologice care pot apărea în legătură cu COVID-19. Astfel s-a ajuns la concluzia că o treimea dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă cel puțin o afecțiune neurologică, scrie digi24.
Confuzia acută sau delirul, oboseala și mialgia (durere musculară care apare după eforturi fizice mari sau în diferite boli) au fost observate de cercetători ca fiind afecțiunile neurologice care domină categoria oamenilor în vârstă de peste 60 de ani.
Alarmant este faptul că mortalitatea pacienților cu COVID-19 au avut una sau mai multe manifestări neurologice a fost de 27% și a fost deosebit de ridicată la pacienții cu vârsta de 60 de ani sau mai mult.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni neurologice întâlnite la pacienți COVID-19
Leziunile musculare scheletice, oboseala, slăbiciunea, durerile de cap și incapacitatea de concentrare sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni provocate de COVID-19. Ele ar putea fi de origine non-neurală.
Cercetătorii subliniază în studiile lor că ar trebui pus mai mult accent pe caracteristicile clinice, cum ar fi recentele modificări cognitive persistente care implică memorie și raționament după un diagnostic de COVID-19: convulsii care nu pot fi explicate prin alte cauze, paralizii ale nervilor cranieni, tulburări ale mirosului și gustului ori tulburări de conștiență mai scrie sursa citată.