Dr. Anca Chitic, medic specialist în chirurgie vasculară, explică importanța prevenirii și tratamentului bolii carotidiene, o afecțiune ce poate conduce la accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice, prin formarea și desprinderea plăcilor de aterom în artera carotidă, blocând fluxul sanguin către creier. Depunerea acestor plăci pe pereții arterelor carotide comune conduce inițial la simptome precum dureri de cap, amețeli, leșin sau pierderi ale stării de conștiență.

În fazele incipiente, boala poate fi asimptomatică, dar progresia sa necesită intervenție medicală de specialitate. Diagnosticarea timpurie într-un centru de chirurgie vasculară și tratamentul corespunzător sunt cruciale pentru a preveni AVC-ul ischemic, o complicație gravă atunci când artera ce irigă creierul este complet blocată. Accesul rapid la un centru de stroke, în primele 4 ore și jumătate de la instalarea simptomelor, permite efectuarea de proceduri de tromboliză pentru a dezobstrucționa vasul afectat, salvând țesutul cerebral de la distrugere și moarte.

Intervențiile chirurgicale și tratamentele medicamentoase actuale oferă soluții eficiente pentru gestionarea și prevenirea evoluției bolii carotidiene. O atenție specială acordată simptomelor inițiale și tratamentul prompt pot preveni consecințe grave ale bolii, subliniind importanța accesului la informații specializate și la îngrijiri medicale de calitate.