Reclamă

Boala artrozică a devenit cea mai frecvent întâlnită afecțiune articulară, afectând tot mai multe persoane pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cercetările și observațiile medicale arată că această boală apare adesea în urma unor leziuni articulare, fie ele minore sau majore, care se agravează în timp. Dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie, menționează că tulburările metabolice precum obezitatea, alături de dezechilibrele hormonale, contribuie la apariția și agravarea artrozei.

Articulațiile mari, precum șoldul, genunchiul, umărul și glezna sunt cel mai adesea afectate de boala artrozică. Pacienții nu numai că se confruntă cu dureri articulare greu de suportat, dar au și dificultăți în utilizarea articulațiilor deteriorate.

Gama de tratamente disponibile pentru boala artrozică variază în funcție de stadiul bolii și de preferințele pacienților. Medicul ortoped poate recomanda terapie fizică și exerciții de kinetoterapie ca metode de a ameliora simptomatologia și a îmbunătăți mobilitatea. Totuși, în cazurile avansate, când articulația este complet distrusă, protezarea articulară rămâne ultima opțiune de recuperare funcțională.

Pentru pacienții cu coxartroză, proteza de șold este o soluție viabilă. Cei cu gonartroză pot beneficia de proteză de genunchi, iar particular pentru omartroză, se recomandă o proteză de umăr. Articulația gleznei, de asemenea, poate fi protezată cu rezultate foarte bune, oferind pacienților o șansă la o viață mai puțin dureroasă și cu mai multă mobilitate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro