Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a reacționat după ce INS a anunțat o rată anuală a inflației de 15,5% în luna februarie 2023, față de luna februarie 2022. Acesta susține că Banca Națională a României își menține prognoza inflației pentru finalul anului.
Vasilescu a explicat că cifra de 15,5% include cele trei luni din primăvara anului trecut, care au avut inflații explozive, dar în ultimele luni lucrurile s-au calmat.
BNR își menține prognoza inflației, în ciuda cifrelor furnizate de INS
În plus, Vasilescu a subliniat că, într-o inflație calculată pe 12 luni, cele trei luni cu prețuri în creștere au o influență mare, dar în iunie inflația a fost deja mult mai calmă.
El a afirmat că, deși prețurile au crescut în ultimul an, aceasta a fost o creștere calmă, spre deosebire de creșterea de 2-3 procente care a avut loc anul trecut. În consecință, Vasilescu a menționat că se așteaptă ca inflația să fie aproape de jumătate față de nivelul actual, adică să ajungă la 7% până la sfârșitul anului.
„Cifra pe care a dat-o ieri statistica e formată din rezultate luate pe ultimele 12 luni. Ori, în aceste 12 luni, intră și luna martie, aprilie și mai ale anului trecut. Au fost trei luni cu inflații explozive. Din vară, lucrurile s-au calmat. Într-o inflație calculată pe 12 luni, cele trei luni cu prețuri în creștere atârnă greu. În iunie am avut parte deja de inflație calmă.
A fost o creștere a prețurilor, dar una calmă, nu o creștere cu 2-3 procente care înseamnă foarte mult cum s-a întâmplat în intervalul menționat, anul trecut. La finalul anului, să ajungem la 7%, adică de la peste 15% acum la 7%, înseamnă jumătate.”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Produsele care au suferit cele mai mari scumpiri
În ceea ce privește produsele care s-au scumpit cel mai mult, mărfurile alimentare au înregistrat o creștere de 22,35% față de februarie 2022 și cu 1,85% față de ianuarie 2023. Zahărul și margarina s-au scumpit cu 63,56% și, respectiv, 34,89%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 34,82%.
Prețurile mărfurilor nealimentare s-au scumpit cu 12,73%, iar gazele și categoria „Energie electrică, gaze și încălzire centrală” au avut cele mai mari creșteri, cu 41,94%, și, respectiv, 33,14%.