Reprezentanții Băncii Naționale a României au decis să revizuiască în scădere prognoza de inflație. Este vorba despre un prag de 7% aplicată pe finalul lui 2023. Astfel, în 2023, ar urma ca inflația să ajungă la 4,2%.
Veștile vin în contextul în care la finalul anului trecut, banca centrală făcea estimări de 11.2% în ceea ce privește inflația valabilă la finalul anului în curs.
Mugur Isărescu vede inflația în mod descendent în următoarea perioadă
Efectele inflației au fost resimțite în ultimele luni, apăsător, mai ales în buzunarele românilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a făcut astăzi precizări legate de acest aspect. Oficialul a menționat că vede inflația în jos însa nu poate da asigurări despre stagnarea ratei dobânzii de politică monetară.
Mai mult, Consiliul de administrație al BNR a decis în data de 9 februarie 2023 să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7%.
„Noi avem prognoza pe care o avem şi vedem inflaţia în jos. Şi nu am zis niciodată că nu mai facem nimic cu dobânda, depinde. Nu m-aţi întrebat, dar vă spun eu. Depinde ce se va întâmpla. Nu am ieşit să spunem că „gata, dobânda maximă e de 7%”. Spunem că, pentru situaţia actuală, ne-am uitat şi în stânga, şi în dreapta, adică şi ce au făcut cehii, polonezii, unii s-au dus într-adevăr mai sus. Noi am rămas cu dobânda la 7%. „, a afirmat Guvernatorul Băncii Naționale.
Proiecțiile legate de rata inflației pentru anul 2022 au fost revizuite ascendent în ultimii doi ani de către băncile centrale din Cehia, Ungaria, România și Polonia.
„Rata anuală prognozată a inflaţiei IPC: semnificativ revizuită descendent până în T3 2024 (august), ca urmare a includerii în analiză a parametrilor noii scheme de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată pe o traiectorie continuu descendentă, menţinându-se însă la valori superioare intervalului ţintei centrale”, a mai adăugat oficialul.
Banca centrală anticipează că rata nua a inflației CORE2 ajustat va intra pe o pantă descendentă din 2023.
Isărescu a precizat și motivele care ar trebui să ducă la scăderea inflației. Acestea sunt legate de creșterile masive de prețuri de anul trecut. Oficialul anticipează că în luna mai, inflația ar trebui să coboare de la 15% la 10-11%.