Cursul de schimb valutar al leului a atins astăzi cel mai ridicat nivel din istorie, în raport cu moneda Euro. Acesta a fost cotat de BNR la 4,8026 lei, iar românii intrase în panică încă de joi, din momentul în care euro atinsese primul prag istoric de 4,7834 lei.
Întrebat de jurnaliştii EuropaFm dacă preţurile vor creşte după aceste schimbări BNR, purtătorul de cuvânt Dan Suciu a negat.
„E un prag psihologic şi probabil de aici se trage, pentru că deprecierea propriu-zisă care este sub 1% în aceste două zile (nr. red- joi şi vineri), nu este o cifră foarte mare. În context regional, schimbarea se simte în toate ţările, mai semnificativ la noi pentru că suntem ţara care avem cifrele cele mai proaste în prezenţa deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent. Nu e nicio modificare în preţuri la raft. De la schimbarea de 1% nu are cum să ducă la modificări la preţurile de la raft”.
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a dat ieri primele declaraţii, după ce BNR a prezentat cursul istoric al EURO.
„Deprecierea uşoară a leului astăzi este corelată cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă şi încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a postat ministrul pe Facebook.
Totodată, vineri, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut la 2,99%, de la 3,03%. Acesta este cel mai mic nivel al ROBOR din 2020.
Iată principala evoluţie a euro şi BNR 21 februarie. , valabil până pe 24 februarie la ora 13.00.