Românii au resimțit criza epidemiologică și în buzunare, asta pentru că întreg sistemul economic a funcționat complet diferit față ritmicitatea normală. De cealaltă parte agențîi economici, în special cei cu afaceri mai mici, producători locali, etc au fost loviți din plin de acest val de schimbări. Totuși o gândire oriebntata spre progresul țării ar trebui pusă în aplicare pentru a rearanja cărțile în toate sectoarele deactivitate.
Regândirea unui sistem economic național sănătos care să functioeze și în timpul unor crize că cea pe care o traversăm este ceea ce îi lipsesteRomaniei susțîn reprezentanții Băncii Naționale a României.
”Reacțiile autorităților statale au fost în cea mai mare parte de urgență încercând să limiteze efectele pandemiei asupra situației generale a populației și asupra sistemului economic. Este însă evident că trebuie să gândim altfel de acum înainte, din punct de vedere al obiectivelor și mijloacelor folosite, reconstrucția și dezvoltarea economiei.” susține Leonardo Badea din parte BNR
Potrivit reprezentantului Leonardo Badea din partea BNR, planul ar trebui să includă și funcționarea și susținerea de sine stataoare a companiilor pe perioada unei crize de genul celei actuale.
De asemenea, într-un fel sau altul salvarea ar veni și din creșterea importanței liniilor de producție românești, din toate sectoarele.Dependența de retailerii care operează import/export este un punct slab al României.
Tot reprezentanții BNR susțîn că țară noastră ar fi trebuit să aibă lecția învățată după criza din 2007 care a afectat la fel de grav economia. Așadar, odată cu trecerea pandemiei, este necesar susțin aceștia să conlucram la un plan structurat astfel încât să facă față oricărui ”cutremur” al societății.