Decizia Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) de a menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an a fost comunicată pe data de 4 aprilie.

Aceeași hotărâre aplică păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 6% pe an, conform informațiilor furnizate de banca centrală.

Alături de menținerea ratei dobânzii de politică monetară, Consiliul a decis și conservarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Această stabilizare vine în urma ultimei modificări a dobânzii cheie efectuată în luna ianuarie 2023, când rata a fost crescută la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Prin aceste decizii, BNR își propune să gestioneze eficient politica monetară în contextul economic actual, asigurând stabilitatea prețurilor și susținerea bunei funcționări a sistemului bancar. Deciziile Consiliului de Administrație reflectă evaluările curente ale băncii centrale asupra evoluției inflației și ale altor indicatori economici relevanti.