Reclamă

Începând de luni, Banca Națională a României (BNR) va emite monede speciale din aur și argint pentru a celebra 175 de ani de la Revoluția Română din 1848.

Moneda de argint va prezenta pe avers monumentul Eroilor Pompieri din București, stema României, inscripția „ROMÂNIA”, valoarea nominală de „10 LEI” și anul de emisiune „2023”. Pe revers, atât moneda de aur, cât și cea de argint, vor avea portretele și numele revoluționarilor pașoptiști Avram Iancu, Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu, împreună cu inscripțiile „REVOLUTIA ROMANA” și „1848”.

Ambele monede, care vor fi ambalate în capsule transparente de metacrilat, vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate în limba română, engleză și franceză. Pe certificatul de autenticitate se vor regăsi semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Apare o nouă monedă în România

Tirajul maxim pentru moneda de aur va fi de 1.000 de piese, în timp ce pentru moneda de argint va fi de 5.000 de piese. Prețul de vânzare pentru moneda de aur va fi de 3.100,00 lei, exclusiv TVA, incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, în timp ce moneda de argint va fi disponibilă la prețul de 490,00 lei, exclusiv TVA, incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Atât moneda de aur, cât și cea de argint cu tema „175 de ani de la Revoluția Română din 1848” vor avea putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea acestor monede în circuitul numismatic va fi realizată prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

BNR a făcut anunțul! Apare o nouă monedă în România. Se întâmplă de azi, 29 mai 2023
Arhivă Presă

Pe lângă aceasta, un sondaj recent realizat de Psyho Global Consult arată că 70% dintre români consideră oportun ca România să-și intensifice eforturile diplomatice pentru recuperarea Tezaurului confiscat de Rusia. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1022 de persoane, în perioada 17 – 23 mai, și are o marjă de eroare de 3,2%.

Tezaurul României, confiscat de ruși

În trecut, Consiliul de Miniștri al României a hotărât în anul 1917, la propunerea lui Nicolae Titulescu, să mute sediul și averea Băncii Naționale a României în Rusia. Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, echivalentul a 91,5 tone de aur fin. De atunci, tezaurul României nu a mai fost returnat integral. Acesta cuprindea nu doar aurul Băncii Naționale, ci și valori ale altor bănci românești private, societăți comerciale, colecții de artă, bijuterii și arhive.

După Revoluția din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști sub conducerea lui Lenin, tezaurul a fost confiscat de noul regim sovietic, care a refuzat restituirea acestuia. Astfel, românii susțin că este necesară intensificarea demersurilor diplomatice pentru recuperarea tezaurului confiscat de Rusia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro