Un tribunal din Moscova a condamnat-o miercuri pe bloggeriţa rusă Anna Bajutova la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru că a citit pe platforma Twitch mărturii despre masacrul atribuit Rusiei în oraşul ucrainean Bucea, transmite Agerpres.

„Dezgustător, respingător!”, a reacţionat femeia de 30 de ani din cuşca de sticlă rezervată inculpaţilor în sala de judecată, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la proces.

Tribunalul din districtul Ostankino din nordul Moscovei a declarat-o pe Anna Bajutova vinovată de „răspândirea de informaţii false” despre presupusele abuzuri ale armatei ruse în Ucraina, pe canalul ei YokoBovich de pe Twitch, un serviciu de video live.

„Este un verdict dur, vom face apel”, a declarat avocatul apărării, Andrei Nevrev.

Armata rusă este acuzată că a comis un masacru de sute de civili în oraşul ucrainean Bucea, lângă Kiev, în timpul retragerii sale din regiune în primăvara anului 2022. Moscova respinge aceste acuzaţii şi denunţă o punere în scenă occidentală, în ciuda numeroaselor mărturii, indicii şi dovezi care arată implicarea armatei ruse.

În iunie 2023, Anna Bajutova a citit mărturii în direct ale locuitorilor din Bucea, acuzând armata rusă de masacru. Bloggeri „patrioţi” ruşi care susţin ofensiva rusă împotriva Ucrainei au depus o plângere împotriva tinerei. Două luni mai târziu, poliţia a venit la ea acasă, confiscând materialul audiovizual. Canalul său de Twitch, care a funcţionat timp de şapte ani, a fost blocat.

De la începutul ofensivei sale împotriva Ucrainei, Rusia s-a angajat într-o represiune nemiloasă împotriva criticilor guvernului şi ai asaltului. Multe personalităţi şi persoane anonime au fost condamnate la închisoare după ce au fost acuzate că au răspândit informaţii false care discreditează forţele ruse.