Vestea a venit ca un șoc pentru toți românii. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că blocurile noi nu vor mai avea centrale proprii

Tanczos Barna a explicat că soluţia va viza doar blocurile noi. Deoarece acolo cetăţenii nu au avut alte soluţii, deci nu se poate interveni retroactiv. De asemenea, ministrul își dorește doar centrale la comun, la nivel de bloc sau de scară. Eliminarea fumului făcându-se deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri.  Tanczos Barna a oferit informații despre această schimbare, recent pentru Digi24.

Când se va întâmpla

Pixabay.com

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte.

Nu se pune problema în apartamentele existente unde nu este alternativă pentru centrală individuală. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii.”, a declarat Tanczos Barna în emisiune.

Ce facem însă cu cele existente? În mod sigur toată lumea s-a întrebat asta când ministrul Mediului a spus ceea ce își dorește să facă.

„La cele actuale nu există o alternativă, pentru că acolo unde au fost falimentate sistemele de încălzire centralizată, cetățeanul nu are altă soluție decât centrală individuală de apartament„, a mai spus ministrul la Digi24.

De asemenea, în cadrul aceleași emisiuni, ministrul Mediului a declarat că vrea ca acest lucru să înceapă încă din luna ianuarie 2022.

”În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu.

Există deja practică în România. Brașov trimite toți dezvoltatorii imobiliari prima dată să negocieze cu cei la cei de la serviciul de termoficare. Ei sunt cei care stabilesc dacă se poate sau nu ajunge în zona respectivă sau nu este eficient. Abia apoi se poate veni cu alte soluții de încălzire a blocurilor noi”, a conchis Tanczos Barna.