Black Friday, cel mai așteptat eveniment de reduceri din România, va avea loc pe data de 10 noiembrie 2023, potrivit anunțului făcut de cel mai mare retailer din țară, eMAG. 

n mod tradițional, Black Friday are loc în Statele Unite în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie, după Ziua Recunoștinței. Cu toate acestea, în România, acest eveniment a fost introdus pentru prima dată în anul 2011 și a câștigat rapid popularitate în rândul consumatorilor.

Evoluția Black Friday în România

De-a lungul timpului, Black Friday în România a înregistrat o creștere constantă în ceea ce privește popularitatea și vânzările. Cu toate acestea, anul 2021 a fost un an marcat de controverse și neîncredere în privința autenticității reducerilor. Unii comercianți importanți au fost sancționați pentru practici comerciale incorecte, ceea ce a generat îngrijorare în rândul consumatorilor.

Cu toate acestea, în anul 2022, magazinele au îmbunătățit modul în care au abordat perioada de reduceri, oferind reduceri reale și transparente. Astfel, putem anticipa că Black Friday 2023 va fi un eveniment mult mai spectaculos, în care consumatorii vor beneficia de reduceri autentice și promoții transparente.

Importanța reducerilor reale

Reducerile reale sunt esențiale din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ele protejează consumatorii de practicile comerciale incorecte, cum ar fi majorarea artificială a prețurilor înainte de aplicarea reducerilor. Aceasta poate induce consumatorii în eroare și-i poate determina să achiziționeze produse la un preț mai mare decât în mod obișnuit.

În al doilea rând, reducerile reale creează un climat de încredere între consumatori și comercianți. Oferind reduceri autentice, magazinele consolidează încrederea clienților și îi determină să cumpere fără teama de a fi înșelați. În al treilea rând, reducerile reale ajută la fidelizarea clienților.

Dacă un consumator achiziționează produse de calitate la un preț redus în perioada de reduceri de Black Friday și observă că a fost tratat corect, există o probabilitate mai mare ca acel consumator să revină și să facă alte cumpărături în viitor.

Cum putem identifica reducerile reale?

Există câteva sfaturi simple pentru a identifica reducerile reale în timpul Black Friday. În primul rând, este recomandat să monitorizăm prețurile cu câteva săptămâni înainte de eveniment. Putem apela la ajutorul unor site-uri specializate care urmăresc evoluția prețurilor și ne pot oferi informații relevante.

Black Friday 2023 | Tot ce trebuie să știi despre cea mai așteptată zi a anului. Când va avea loc anul acesta ziua cu cele mai mari reduceri

În al doilea rând, putem verifica prețurile de referință, adică prețurile la care produsul a fost vândut în mod obișnuit înainte de aplicarea reducerii. Dacă acest preț este realist, atunci reducerile sunt, de asemenea, autentice. În al treilea rând, putem citi recenziile altor clienți.

Cele mai cunoscute magazine online au secțiuni cu recenzii unde consumatorii pot menționa prețurile la care au achiziționat produsele în afara perioadei de reduceri.

Ce ne putem aștepta de la Black Friday 2023?

Black Friday 2023 promite să fie un eveniment deosebit. În primul rând, se așteaptă o transparență sporită a prețurilor, ceea ce înseamnă că consumatorii se pot aștepta la reduceri autentice, cu prețuri reduse în mod real, fără artificii sau alte strategii de marketing înșelătoare.

Un alt aspect important pentru această ediție de Black Friday este calitatea produselor. Consumatorii se tem că reducerile mari ar putea masca defecte ale produselor. Cu toate acestea, magazinele sunt acum obligate să ofere calitatea promisă, astfel încât consumatorii să poată fi siguri că produsele pe care le achiziționează în această perioadă sunt de cea mai bună calitate posibilă.

Nu în ultimul rând, resursele disponibile acum, cum ar fi site-urile care ne permit să verificăm istoricul prețurilor, fac ca magazinele să nu mai poată recurge la strategii de marketing pentru a păcăli consumatorii în privința reducerilor, ceea ce înseamnă că vom beneficia cu adevărat de oferte reale.

Vinerea Neagră, evenimentul de reduceri care a câștigat popularitate în România, a fost subiectul unor interpretări diferite de-a lungul timpului. Mai multe magazine au ales să prelungească perioada de reduceri, numind-o „reduceri de Black Friday”. Cu toate acestea, specialiștii în domeniu consideră că această strategie nu este profitabilă.

Originea și evoluția Vinerea Neagră în România

eMAG, cel mai mare retailer din România, a fost primul care a introdus conceptul de Vinerea Neagră în țară, inspirat de evenimentul din Statele Unite. În SUA, Vinerea Neagră are loc în ultima zi de vineri din noiembrie, dar eMAG a ales să-l mute în mijlocul lunii noiembrie. În fiecare an, eMAG a încercat să livreze cât mai multe comenzi înainte de minivacanța de Sfântul Andrei și Ziua Națională de 1 Decembrie.

Cu toate că eMAG organizează promoții pe tot parcursul anului, inclusiv reduceri de Vinerea Neagră care se întind și în weekend, alți competitori din piață au adoptat acest termen, chiar dacă îl folosesc într-un mod diferit. În fiecare an, acești competitori încearcă să dezamăgească conceptul de Vinerea Neagră.

Importanța cercetării înainte de achiziții

Este important să menționăm că eMAG, în ciuda unor probleme întâmpinate, respectă conceptul de Vinerea Neagră, oferind o zi de oferte sub această denumire. Cu toate acestea, este esențial să faci cercetări înainte de a face achiziții, fără a intra în detalii despre prețuri și fluctuații. Există extensii pentru browser și site-uri cu istoric al prețurilor care te pot ajuta să fii informat și să faci achiziții informate.

Diferența dintre eMAG și alți competitori

Majoritatea publicului știe că Vinerea Neagră este un eveniment important la eMAG, iar alți competitori doar profită de popularitatea acestui termen. Există magazine care au încercat să folosească Vinerea Neagră în diferite perioade ale anului, fără a reuși să redea seriozitatea acestui eveniment.

De asemenea, este important de menționat că oamenii nu pot fi atenți la reduceri timp de săptămâni întregi. Nu este realist să verifici periodic un magazin pentru a vedea ce oferte de Vinerea Neagră sunt disponibile. La eMAG, totul este simplu: ai câteva zile să te pregătești, intri pe site vineri dimineața și faci achizițiile de care ai nevoie.