De mai bine de 50 de zile, Bisericile din România au fost închise de pandemie. În acest context, creștinii s-au tot întrebat ce se va întâmpla după 15 mai. Răspunsul a venit astăzi: Bisericile se deschid. Însă, regulile impuse de MAI vor fi destul de drastice chiar și în lăcașul de cult religios.
Astăzi, Institutul de Sănătate Publică a anunțat noile propuneri pentru perioada de după 15 mai. Potrivit INSP, Bisericile se vor deschide după un set de reguli. Printre acestea se află și modul în care se va face Sfânta Împărtășanie.
De Paște, oamenii au luat paștile cu ajutorul voluntarilor, la fel și lumină sfântă. De altfel, participarea la slujbe a fost interzisă. Acum, totul revine la normal, însă cu reguli drastice atât pentru preoți cât și pentru enoriași.
Spre exemplu, taina Sfintei Împărtășanii se va face diferit. Credincioșii vor folosi linguri de plastic și pahare de unică folosință. În acest context au apărut și declarațiile oficiale .
Astfel, Biserica Ortodoxă Română a avut prima reacție publică. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce INSP a publicat lista cu noile reguli. Ce reacție a avut BOR la adresa noilor decizii luate pe timpul epidemiei din România.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al instituției, a făcut noi declarații oficiale.
Ce declară BOR
„Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială. Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință. Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit deja în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație.
Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie.”, a precizat Vasile Bănescu.