Reclamă

Ramura pro-română a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova a acuzat clericii din ramura rivală a bisericii, conectată la Patriarhia Moscovei, că sabotează campania de susținere a aderării Moldovei la Uniunea Europeană, potrivit unei relatări Reuters. Mitropolia Basarabiei acuză preoții rivali că recurg la „acte profund ofensatoare îndreptate în mod clar împotriva unității spirituale și naționale” a Moldovei.

„Aceste figuri bisericești s-au implicat activ într-o misiune politică ostilă. (…) Mitropolia Basarabiei (…) susține cu fermitate parcursul european al Republicii Moldova care reflectă valorile democratice și respectul față de Biserică și față de Creștinism”, se declară în comunicatul emis de Mitropolia Basarabiei.

Polemica survine înaintea referendumului din 20 octombrie, organizat concomitent cu alegerile prezidențiale, prin care moldovenii vor decide dacă susțin sau nu aderarea la Uniunea Europeană, demers susținut de președinta pro-europeană Maia Sandu. În acest context, președinta Maia Sandu a avertizat că „preoții nu trebuie să se lase folosiți pentru destabilizarea țării” și a cerut acestora „să nu se implice în politică”.

În sprijinul acestei poziții, recent, s-a raportat că la catedrala „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Bălți, episcopul Marchel a ținut un discurs electoral susținând o candidată care se opune referendumului, alimentând în acest mod diviziunile politice. De asemenea, alte cazuri de implicare politică din partea clericilor au fost semnalate, cum este cel al preotului Pavel Petrov care a criticat guvernarea proeuropeană în timpul unei predici.

Conform materialului publicat de Deschide.md, zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei, afiliați Bisericii Ortodoxe Ruse, ar fi călătorit la Moscova, finanțați de oligarhul Ilan Șor, cu scopul de a influența desfășurarea alegerilor și a referendumului din Republica Moldova. Mitropolia a afirmat inițial că nu este conștientă de organizatorii acestor călătorii, dar ulterior a recunoscut implicarea Patriarhiei Moscovei.

Acest schimb de acuzații între cele două ramuri ale Bisericii Ortodoxe din Moldova reflectă intensitatea cu care este disputat viitorul european al țării, mai ales într-o societate în care peste 90% dintre moldoveni se declară creștini ortodocși.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro