Reclamă
Reclamă

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor locale din comuna Costinești, județul Constanța, unde voturile au fost renumărate de mai multe ori. În urma renumărării, primăria a fost câștigată de candidatul PNL, Gheorghe Mechenici, la o diferență de două voturi.

BEC a decis să respingă cererea formulată de PSD, care reclamase frauda electorală într-o secție din Costinești și una din Schitu. Conform hotărârii BEC, după contestația primită de la candidatul PSD, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești a dispus renumărarea voturilor. În urma procesului, au fost identificate nereguli legate de votul pe listele suplimentare și participarea unor persoane fără reședință în localitate.

BEC a solicitat lămuriri suplimentare de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și puncte de vedere de la Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești și de la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 14 Constanța. Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești a cerut anularea alegerilor, argumentând că în secția din Schitu au votat trei cetățeni străini pe listele suplimentare pentru alegerile locale, situație investigată ulterior de poliție. S-a constatat că două dintre aceste persoane se regăsesc pe listele complementare, iar a treia persoană, un cetățean ucrainean, nu avea dreptul legal de a vota.

Reclamă

BEC a explicat în hotărârea sa că, conform legii, instituția poate anula alegerile dintr-o circumscripție electorală dacă constată, pe baza probelor, că votarea și stabilirea rezultatului au fost grav afectate de fraude electorale. De asemenea, cererea de anulare a alegerilor trebuie înaintată de partide, alianțe electorale, alianțe politice sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale și doar în termen de 48 de ore de la închiderea votului.

În cazul unui cetățean român care a votat pe lista suplimentară, BEC a constatat că acesta îndeplinea condițiile necesare, având documentul de reședință prelungit. Cât despre cetățeanul ucrainean, acesta a participat doar la alegerile europarlamentare, neinfluențând rezultatul pentru primar.

În consecință, BEC a respins cererea de anulare a alegerilor din Circumscripția electorală nr. 29 comuna Costinești, județul Constanța, formulată de Partidul Social Democrat – filiala Constanța.

Membrii Biroului Electoral Costinești propuseseră în unanimitate anularea scrutinului, invocând lipsa unei concluzii clare în privința rezultatului alegerilor, în pofida renumărării voturilor de mai multe ori.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro