Totuși, nutriționiștii continuă să tragă semnale de alarmă și încearcă să îndemne oamenii să mănânce cât mai sănătos. Bun, în ziua de astăzi, suntem atât de aglomerați încât preferăm să ne aruncăm la mâncăruri nesănătoase pentru a nu pierde prea mult timp. Te-ai gândit vreodată ce mâncau oamenii în urmă cu aproximativ 500-600 de ani?
Ce mânca Ștefan cel Mare?
Se pare că pe vremea lui Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei între 1457 și 1504, oamenii se ocupau cu zootehnica. Conform cărții „Alimentația poporului român”, scrisă de medicul Ion Claudian, în urmă cu aproximativ 600 de ani, oamenii mâncau lactate și carne.
De asemenea, se pare că la acestea mai erau adăugate turte coapte din mei. Potrivit sursei citate, respectivele turte „jucau un rol de căpetenie în alimentația masei mari a populației”. La capitolul carne, cel mai des era consumată cea de porc. Rar se mai consuma și carne de oaie, capră sau vită mare. Oamenii mai puneau la conservat și mâncare pentru iarnă, cum ar fi slănină sau pastramă.
Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopshi, spune că pe vremuri, soiurile de grâi și mei erau mult mai hrănitoare decât cele din ziua de astăzi.
„Ştefan cel Mare nu era mămăligar. Pe vremea lui nu se mânca porumb şi cartofi. Mâncarea era bazată în special pe mei. Toate erau preparate natural, nu erau industrializate ca acum. Compoziţia cărnii şi a laptelui era apropiată de starea naturală”, a spus medicul, conform Kanal D.
Untul de primăvară, medicament
Se pare că și untul de primăvară pe care îl preparau păstorii din zonele subalpine era medicament. De ce? Fiindcă hrana oilor era alcătuită, în mare parte, din plante medicinale.
Așadar, se pare că pe vremea lui Ștefan cel Mare, oamenii mâncau mult mai sănătos față de cei din ziua de azi. Bine, mulți dintre noi, chiar și în ziua de astăzi, avem bunici la țară și putem vedea că duc un trai mult mai sănătos față de cei care stau la oraș.