În orașul Dresden din Germania, hoții au dat spargerea într-una dintre cele mai mari colecții de comori de artă din Europa, reușind să scape cu trei seturi de bijuterii din secolul al XII-lea, valorând „miliarde”, în ceea ce a fost descrisă de presa din Germania ca fiind cel mai mare jaf de la al Doilea Război Mondial până în prezent.

Jaful a avut loc luni dimineața, după ce un incendiu din apropiere a oprit electricitatea la muzeu, dezactivând alarmele. În ciuda penei de curent, o cameră de supraveghere a surpsins doi bărbați intrând în muzeul Grünes Gewölbe („Seiful Verde”) în Dresden.

Volker Lange, șeful poliției din Dresden, a spus că hoții au tăiat un gard și au spart o fereastră înainte de a ajunge la o vitrină în camera cu bijuterii a muzeului.

Poliția a ajuns la muzeu în câteva minute după ce au fost alertați de jaf, la 5 dimineața, dar suspecții au scapăt. O mașină în flacări a fost găsită în Dresden care ar fi putut fi mașină suspecților. În tot orașul au fost instalate blocaje rutiere, dar locația apropiată a galeriei de arta de autostradă e posibil să îi fi ajutat pe suspecți să scape.

„Nu putem da o valoare pentru obiectele furate pentru că sunt imposibil de vândut, valoarea materialului nu reflectă importanța istorică.” a declarat directorul de artă al muzeului, Marion Ackermann.

Printre obiectele furate se numără trei seturi de diamante „neprețuite” dintr-o colecție din secolul 18.