Președintele american Joe Biden i-a cerut scuze omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru întârzierea în adoptarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat din cauza opoziției republicane din Congres, potrivit CNN.

Biden și-a cerut scuze în timp ce a anunțat un pachet suplimentar de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 225 de milioane de dolari, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Zelenski pe care a avut-o vineri în Franța.

„Știți, nu v-ați înclinat, nu ați cedat deloc, continuați să luptați într-un mod care este remarcabil, este remarcabil – și nu vom pleca de lângă dumneavoastră”, i-a spus Biden președintelui ucrainean. „Îmi cer scuze pentru săptămânile în care nu am știut ce va trece în ceea ce privește finanțarea, pentru că am avut probleme în a obține proiectul de lege din partea unora dintre membrii noștri foarte conservatori, care îl rețineau, dar am reușit să îl aprobăm”, a adăugat Biden.

Președintele american a profitat de ocazie pentru a lăuda finanțarea suplimentară către Ucraina și a anunțat un nou pachet de ajutor. „De atunci, inclusiv astăzi, am anunțat șase pachete de finanțare semnificativă – astăzi semnez, de asemenea, un pachet suplimentar de 225 de milioane de dolari pentru a vă ajuta să reconstruiți rețeaua electrică”, i-a spus el lui Zelenski.

Întâlnirea de vineri a fost prima lor discuție față în față de la vizita lui Zelenski la Washington, în decembrie, când cei doi au încercat să convingă opoziția republicană să aprobe în Congres ajutorul suplimentar pentru Ucraina.

Zelenski și Biden se vor întâlni din nou săptămâna viitoare la summitul G7 din Italia, când cele mai bogate democrații vor discuta despre utilizarea activelor rusești înghețate după invadarea Ucrainei, pentru a oferi 50 de miliarde de dolari Kievului.

Zelenski a declarat luna trecută pentru Reuters că țărilor occidentale le ia prea mult timp pentru a lua decizii cu privire la ajutor.

În remarcile făcute joi în Normandia, Biden a legat bătălia din Al Doilea Război Mondial împotriva tiraniei de războiul Ucrainei cu Rusia, numindu-l pe președintele rus Vladimir Putin un „dictator”.

Noul pachet de ajutor militar în valoare de 225 de milioane de dolari anunțat vineri de Biden include proiectile de artilerie și interceptoare de apărare aeriană.