Reclamă
Reclamă

Biblioteca privată a lui Jacob și Wilhelm Grimm, recunoscuți mondial pentru colecția de basme care include povești precum Albă ca Zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel, va fi digitalizată. Universitatea Kassel din Germania a anunțat că lucrările, ce conțin numeroase adnotări personale ale autorilor, vor fi digitalizate în curând, conform agenției de presă germane DPA.

Universitatea a precizat că „cărțile, dintre care aproximativ 700 au legătură cu poveștile pentru copii și fapte din viața de zi cu zi ale fraților Grimm, au o valoare deosebită și datorită dovezilor referitoare la munca meticuloasă a autorilor, pe care le conțin.” De asemenea, frații Grimm marcau pasaje de text în cărțile pe care le analizau pentru poveștile lor și lăsau însemnări manuscrise pe margini.

Proiectul interdisciplinar, intitulat „Private Digital Library of Jacob and Wilhelm Grimm’s Fairy Tales”, vizează atât indexarea textului integral al lucrărilor tipărite, cât și identificarea, transcrierea și conectarea numeroaselor adnotări manuscrise. Metodele automate curente pentru recunoașterea fonturilor și machetelor nu pot produce texte complete utilizabile din materiale tipărite cu adnotări și evaluarea obiectelor manuscrise simultan, au declarat dezvoltatorii inițiativei.

În această inițiativă sunt implicați și cercetători de la Universitățile Julius Maximilians din Würzburg și Humboldt din Berlin, unde se află cea mai mare parte a bibliotecii private a Fraților Grimm. După încheierea proiectului, toate rezultatele vor fi disponibile publicului pe internet.

Reclamă

Societatea germană de cercetare (DFG) finanțează acest proiect de trei ani, care va fi lansat la 1 septembrie. „Povești pentru copii și gospodine”, cunoscută și sub numele de „Basmele fraților Grimm”, este o colecție realizată de folcloriștii, filologii și lingviștii Jacob și Wilhelm Grimm și reprezintă una dintre cele mai celebre opere ale literaturii universale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro