Beny Steinmetz contestă la Curtea Supremă a Greciei decizia de extrădare în România

Magnatul israelian din domeniul mineritului, Beny Steinmetz, a contestat o hotărâre a justiției din Grecia care dispune extrădarea sa în România, conform unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile române. Avocatul său, Stavros Togias, a confirmat recursul la Curtea Supremă a Greciei. Decizia survine în contextul unui dosar de lungă durată ce vizează implicarea lui Steinmetz alături de o grupare acuzată de încercarea de a obține ilegal drepturi funciare în România.
„În pofida dezamăgirii noastre profunde, hotărârea nu afectează încrederea clientului meu în justiția greacă”, a declarat avocatul Togias, exprimând speranţa unei soluţii favorabile în apel.
Beny Steinmetz este actualmente reținut în custodia autorităților grecești, fiind internat în prezent într-un spital din Grecia. El a fost arestat pe 13 octombrie, la câteva ore după sosirea sa cu un avion privat pe aeroportul internațional din Atena.
Reprezentanţii legali ai lui Steinmetz au respins acuzațiile aduse de autoritățile române ca fiind „nefondate”, considerând cererile de extrădare drept „abuzive” și argumentând că Steinmetz are dreptul la libera circulație.
În 2022, un tribunal grec a stat împotriva cererii de extrădare la momentul respectiv, iar precedentul a fost urmat și de Curtea de Apel din Nicosia, care a anulat o decizie anterioară de extrădare. La rândul său, un tribunal din Italia a refuzat cererea de extrădare.
Dosarul în care este implicat Steinmetz a ieșit la lumină, de asemenea, prin condamnarea definitivă în 2020 de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României a omului de afaceri Remus Truică la șapte ani de închisoare cu executare, respectiv a prințului Paul la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. În cadrul aceluiași caz, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Beny Steinmetz au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare cu executare.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨