Reclamă
Reclamă

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a informat joi pe președintele american, într-o convorbire telefonică, că a decis să trimită o delegație pentru a negocia cu Hamas eliberarea ostaticilor. Decizia survine la o zi după ce Hamas a anunțat noi „idei” pentru a pune capăt războiului, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

„Prim-ministrul i-a comunicat președintelui Biden decizia sa de a trimite o delegație pentru continuarea negocierilor în vederea eliberării ostaticilor,” se spune în comunicat, care nu precizează unde urmează să aibă loc negocierile. „El a reamintit că Israelul este, înainte de orice altceva, determinat să pună capăt războiului doar dacă toate obiectivele sale vor fi atinse”, adaugă documentul.

Miercuri, Hamas a anunțat că a trimis mediatorilor noi „idei” pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza, devastată de aproape nouă luni de conflict. Potrivit Reuters și AFP, Hamas a discutat acest subiect cu oficiali din Qatar și Egipt, și a avut contacte cu Turcia.

Reclamă

Israelul a confirmat că „evaluează comentariile” Hamas cu privire la un acord vizând eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza și că le va răspunde mediatorilor. Din cele 251 de persoane răpite în cursul atacului din 7 octombrie, 116 sunt încă în Gaza, dar 42 dintre ele nu se mai află în viață, potrivit armatei israeliene.

Pe 31 mai, președintele american Joe Biden evocase o propunere de acord, pe care o prezentase ca fiind israeliană, ce implica o încetare a focului și eliberarea tuturor ostaticilor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro