Ceaiul verde își are originea în China și este unul dintre cele mai cunoscute sortimente de ceai. Culturile preponderente de ceai verde se află, pe lângă China, și India și mai multe țări din Asia de Est.
Denumirea acestuia vine de la faptul că frunzele rămân verzi și atunci când sunt preparate terminc. Motivul pentru care frunzele rămân aceeași culoare este că nu se oxidează, spre deosebire de alte plante. Ceaiul verde este un antioxidant natural și aduce mai multe beneficii organismului.
Cum se prelucrează ceaiul
Prelucrarea tradițională a ceaiului are loc la începutul primăverii. Această metodă presupune culesul frunzelor, prepararea la abur, uscarea și rularea acestora.
Recoltarea se face de culegători cu experiență la primele ore ale dimineții, când încă este brumă pe frunze. După recoltarea, frunzele sunt împrăștiate pe platouri de bambus și lăsate la soare sau la aer cald pentru o oră sau două. Pentru a preveni oxidarea catechinelor și a se păstra frunzele proaspete, acestea se prepară la abur. Ulterior, frunzele se rulează în diferite forme și sunt lăsate la uscat. Rularea lor ajută la eliberarea de uleiuri naturale și a aromei, când se infuzează.
Beneficiile ceaiului verde
Ceaiul verde este cunoscut pentru proprietățile sale și beneficiile pe care le oferă organismului.
- Ceaiul verde conține polifenoli și ajută la reducerea stresului oxidativ și a radicalilor liberi. Ceaiul verde este bun pentru slăbire și detoxifierea corpului.
- Ajută corpul la metabolizare. Mai multe studii au demonstrat că ceaiul verde ajută la arderea grăsimilor și menținerea unei greutăți optime
- Protejează sistemul cardiovascular. Datorită catechinei, un compus al ceaiului, sistemul cardiovascular este protejat și se scade riscul de boli de inimă.
- Reduce colesterolul. Datorită substanțelor din ceai, se reduce colesterolul rău din sânge, precum și nivelul de trigliceride.
- Scade riscul de apariție a diabetului de tip 2. Mai multe studii au demonstrat că ceaiul îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de glucoză din sânge.
- Îmbunătățește funcțiile cerebrale. Un studiu din 2014 a arătat că ceaiul verde ajută funcțiile cognitive ale creierului, în special capacitatea de memorare, atenția sporită și viteza de reacție, îmbunătățiindu-le.
- Ameliorează anumite boli de piele. Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatoare și anticarcinogenice. Astfel, se pot ameliora boli de piele precum psoriazis sau dermatita.
- Menține sănătatea dentară. Compusul care se găsește în ceai, catechinele ajută la îmbunătățirea sănătății dentare. Mai exact, bacteriile nu se pot dezvolta în cavitatea bucală, reduce riscul de apariție a cariilor și poate elimina respirația urât mirositoare.