Reclamă

Uleiurile esențiale sunt secretate și depozitate în organele și celulele speciale ale plantelor aromatice precum frunzele, florile, rădăcinile, scoarța, rășina, lemnul sau rizomii. Acestea sunt substanțe complexe cu proprietăți volatile atunci când sunt lăsate deschise. Când vorbim de uleiuri esentiale, acestea se regăsesc în general sub formă de terpenă sau fenilpropanoid și se găsesc în plante în proporție de 0,5 până la 4%.

Folosirea uleiurilor esențiale oferă în zilele noastre numeroase beneficii oamenilor, fiecare bucurându-se de o experiență cu totul absolut deosebită. În prezent, avem acces la foarte multe tipuri de uleiuri esentiale, care ne sunt de mare ajutor în echilibrarea și consolidarea sănătății organismului.

Sursa: Social Media

Mai mult, indiferent de scopul folosirii lor, fie el extern sau intern, uleiurile esențiale au puterea de a readuce echilibrul emoțional și de a se concentra pe îmbunătățirea sănătății și a calității vieții umane.

Beneficiile uleiurilor esențiale

În continuarea articolului puteți descoperi principalele beneficii ale uleiurilor esențiale.

  • Pot ameliora stresul – uleiurile esențiale sunt utilizate în terapiile de tratare a tulburărilor legate de stres, precum oboseala, depresia, etc.
  • Diminuează durerile de cap – unele uleiuri au capacitatea de a reduce natural intensitatea durerilor de cap, având beneficii similare remediilor convenționale.
  • Reduc inflamația – există studii care atestă că uleiurile de levănțică, cimbru și oregano au proprietăți uimitoare de diminuare a inflamațiilor.
  • Oferă un plus de energie – de altfel, studiile arată că cei care folosesc ulei esențial de mentă înainte de efort fizic, vor avea performanțe îmbunătățite.
  • Reprezintă antioxidanți puternici care diminuează efectele radicalilor liberi;
  • Influențează funcțiile celulare naturale să funcționeze optim;
  • Susțin funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos, îmbunătățind funcțiile cognitive;
  • Sunt utile în rutina de îngrijire a pielii – folosite de mii de ani în aplicații medicinale și cosmetice, uleiurile esențiale combat îmbătrânirea prematură, minimizează liniile faciale, curăță petele și sporește elasticitatea pielii.
  • Au efecte antivirale și antibacteriene – uleiurile esențiale sunt excelente pentru curățarea pielii, ameliorând simptomele eczemelor, psoriazisului sau acneei, precum și pentru curățarea căilor respiratorii și tratarea simptomelor virozelor.

Lista celor mai căutate și importante uleiuri esențiale

Cela mai importante uleiuri esențiale sunt:

  • Ulei esențial de mentă – este util pentru a spori energia și a ajuta digestia.
  • Ulei esențial de levănțică – elimină eficient stresul, îmbunătățește somnul, sistemul respirator sau digestiv și stimulează creativitatea.
  • Uleiul esențial de bergamotă – ameliorează stările ocazionale de dezechilibru emoțional și îmbunătățește aspectul tenului.
  • Ulei esențial de trandafir – contribuie la obținerea stării de bine și a unui nivel optim de hidratare.
  • Ulei esențial de Ylang-Ylang – are proprietăți antioxidante, susține sănătatea pielii și părului, fiind totodată un remediu natural eficient pentru digestie, unghii fragile sau sistemul cardiovascular.
  • Ulei esențial de arbore de ceai – stimulează imunitatea și reprezintă un remediu eficient pentru acnee, păr și unghii.
  • Ulei esențial de iasomie – atenuează imperfecțiunile pielii, îmbunătățește starea de spirit și reprezintă un important afrodisiac, care sporește libidoul.
  • Ulei esențial de lămâie – îmbunătățește starea de spirit, sporește nivelul de energie, are proprietăți antibacteriene și este eficient împotriva răului de mișcare.

Tipuri de aromaterapie

Aromaterapia este împărțită în trei categorii.

Aromaterapie estetică (pentru înfrumusețare și îngrijire) și aici amintim parfumurile produse cu arome naturale, produse pentru piele și corp, produse de îngrijire personală și parfumuri ambientale.

Aromaterapie clinică vizează în mod specific un simptom clinic. Este utilizată datorită efectelor sale antispastice, antivirale, antifungice, antibacteriene și sedative în tratamentul unor afecțiuni precum probleme gastrointestinale, astm, dureri de cap, febră mare, infecții ale tractului respirator inferior și superior, insomnie, oboseală, boli dermatologice, obstetrică și ginecologie. .

Aromaterapie holistică ce consideră și evaluează persoană în ansamblu cu aspectele sale fizice, mentale și spirituale.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro