Pline de vitamine, antioxidanți și fibre, merele sunt unele dintre fructele sănătoase preferate de cei mai muți dintre români.
Merele fac parte dintr-o gamă largă de culori, în funcție de varietate, de la galben pal, verde, până la roșu intens. Gustul și textura lor variază în funcție de soi.
Cele mai importante beneficii ale consumului de mere
- Reduc colesterolul
Merele conțin pectină, o fibră naturală găsită în plante. Cercetări recente ale Jurnalului European de Nutriție au descoperit că consumul de mere întregi bogate în pectină a avut un efect de scădere a colesterolului la voluntarii sănătoși. Un alt studiu efectuat a mai arătat că, consumul a aproximativ 75 g de mere uscate, echivalentul a aproximativ două mere a ajutat la reducerea colesterolului
- Ajută împotriva diabetului
Merele au indice glicemic scăzut datorită conținutului lor de fibre. Acest lucru, poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Aceasta este importantă atât pentru gestionarea greutății, cât și pentru prevenirea diabetului.
- Previne obezitatea
Studiile pe animale au arătat că pectina extrasă din mere poate ajuta la reglarea microbiomului intestinal (bacteriile intestinale benefice). Acestea, la rândul lor, pot ajuta la prevenirea obezității și a altor tulburări inflamatorii. Studiile asupra oamenilor par, de asemenea, promițătoare.
- Protejează împotriva bolilor de inimă
Merele sunt bogate în polifenoli, compuși vegetali protectori. Cercetările efectuate de Jurnalul American pentru Nutriție au descoperit că cei cu niveluri mai ridicate de quercetină (în principal prin consumul de mere) au un risc mai scăzut de a face mai multe boli cronice. Inclusiv boli de inimă și chiar astm .
- Benefice pentru sănătatea oaselor
Se crede că aportul de fructe și legume este asociat cu o densitate osoasă mai mare și cu o sănătate mai bună a oaselor. Descoperirile unui studiu pe femei sănătoase au sugerat că merele pot reduce la minimum cantitatea de calciu pierdută din organism și pot îmbunătăți rezistența oaselor.