Deoarece își doresc o rată mai mare de participare, școlile de meserii și servicii din toată țară caută noi metode de a atrage copiii.

Pe lângă bursa pe care o primeste fiecare elev care frecventează cursurile acestor școli, firmele implicate oferă și cazare în locuri special amenajate, precum și mâncare.

Un elev din Buzău, venit să studieze la Brașov, a declarat că: ” Atunci când mă duc acasă și am bilete, le duc la decontat, mi se decontează integral pentru că am peste 100 de km. Primesc bursă de 200 de lei de la stat și 200 de lei de la firmă, am abonament la RATBV pe care îl plătesc doar pe jumătate, iar cazarea, cazarea este gratuită, cheltuielile fiind suportate de firmă. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că la sfârșitul celor 3 ani de studiu, am un loc de muncă asigurat și voi reuși să mă întrețin din banii primiți pentru ceea ce îmi place cu adevărat să fac”.

Directorul Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov are planuri mari care au ca scop îmbunătățirea modului de trai al elevilor. Acesta dorește să înființeze un cămin doar pentru elevii acestei școli, în care să beneficieze de orice au nevoie, bineînțeles, gratuit. De la apă caldă, lumină și internet, până la spălătorie și cantină, toate acestea vor fi amplasate în incinta căminului.

Toată această investiție va costa aproximativ 21 de milioane de lei, dar cu siguranță va merita.