Reclamă

Una dintre cele mai apreciate categorii de beneficii extrasalariale sunt tichetele de masă, asigurările medicale, bonusurile de performanță, abonamentele medicale și tichetele cadou. Companiile pot aloca bugete de până la 1.200 de lei pentru aceste beneficii, conform unui studiu realizat de Up România și eJobs.

Beneficiile extrasalariale nu sunt criteriul principal în alegerea unui nou loc de muncă, dar au câștigat importanță pe parcursul anilor. Companiile și-au diversificat pachetele și s-au concentrat pe personalizarea lor pentru a răspunde nevoilor angajaților.

70% dintre angajații din România primesc beneficii extrasalariale

Un sondaj recent efectuat de eJobs și Up România arată că 70% dintre angajați beneficiază de beneficii extrasalariale. Tichetele de masă sunt cele mai comune (85,4% dintre respondenți), urmate de asigurările medicale (43,8%), bonusurile de performanță (36,3%), abonamentele medicale (27,4%) și tichetele cadou (23,8%). Angajatorii au alocat bugete lunare diferite pentru beneficiile extrasalariale în 2023: 44% au alocat între 400 și 800 de lei, 20% sub 400 de lei, 15% între 800 și 1.200 de lei și 13% peste 1.200 de lei.

Topul beneficiilor oferite este similar cu cel al beneficiilor apreciate de angajați. Aceștia preferă tichetele de masă, asigurările medicale, bonusurile de performanță, tichetele de vacanță și zilele libere suplimentare. Alte beneficii apreciate includ decontarea transportului, masa de prânz oferită de companie și abonamentele la sală. Rezultatele sondajului indică faptul că 48% dintre angajați nu au solicitat niciodată beneficii adaptate nevoilor lor, 38% au făcut acest lucru rar și 15% au fost mai proactivi.

Beneficii extrasalariale pentru angajații din România! 7 din 10 lucrători primesc bonusuri de la angajatori

Care este viitorul beneficiilor pentru angajați

În ceea ce privește viitorul beneficiilor, 38,4% dintre respondenți consideră că vor fi flexibile, 28% cred că vor fi alese de angajat, 21,2% spun că vor rămâne la fel, în timp ce 10% estimează că se vor transfera exclusiv în experiențe digitale. Flexibilitatea este un trend în creștere, iar studiul arată că 93% dintre angajați doresc libertate totală în alocarea bugetului de beneficii. De asemenea, 72% dintre specialiștii în resurse umane iau în considerare implementarea unei platforme care să ofere flexibilitate și personalizarea pachetului de beneficii.

Atât angajații, cât și angajatorii sunt de acord că beneficiile viitorului vor fi flexibile și alese de către angajat. Acest lucru marchează începutul unei noi ere în domeniul beneficiilor, în care angajatul joacă rolul principal în redefinirea muncii. În ceea ce privește topul beneficiilor pe care angajații și-ar dori să le primească în următoarele 12 luni, accesul la o platformă de beneficii flexibile se situează pe primul loc. Urmează cardurile de masă, cardurile de vacanță, cardurile culturale și cardurile cadou.

Pentru angajatori, însă, schimbările care vor avea loc în viitor în ceea ce privește beneficiile extrasalariale sunt încă incerte. Deocamdată, 10% dintre angajatori știu că vor introduce carduri de vacanță, 8,1% vor oferi accesul la o platformă de beneficii flexibile, iar 4% vor implementa cardurile de masă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro