Reclamă
Reclamă

Belgia a anunțat lansarea unei anchete penale privind o rețea de influență rusă care are conexiuni cu site-ul și canalul Voice of Europe, cu sediul la Praga, vizând membri ai Parlamentului European. Premierul belgian, Alexander De Croo, a confirmat că scopul acestei propagande este slăbirea sprijinului european pentru Ucraina și favorizarea alegerii candidaților pro-ruși în alegeri.

Investigația vine în urma unei analize Politico care a indicat că 16 eurodeputați au participat la evenimentele organizate de Voice of Europe, canal acuzat de a servi interesele Rusiei. Printre aceștia, unii au exprimat opinii care contravin poziției UE față de Ucraina, cum ar fi Marcel de Graaff și Maximilian Krah, care au vehiculat idei pro-ruse în emisiunile acestui canal.

Autoritățile cehe, poloneze și belgiene au descris Voice of Europe ca fiind o fațadă pentru dezinformare rusă. De asemenea, au fost sancționați doi directori ai canalului, inclusiv unul apropiat de președintele rus Vladimir Putin. Analiza video a Politico a relevat că postul a avut un reach substanțial pe rețelele sociale, în ciuda unui număr relativ mic de abonați pe YouTube.

Reclamă

PURCHASE

Vă rugăm să vă conformați celor 3 cerințe specificate.

În urma descoperirilor, YouTube a eliminat zeci de videoclipuri asociate cu Voice of Europe pentru încălcarea politicilor sale. Între timp, rețeaua a negat acuzațiile de propagandă și s-a rebranduit, încercând să continue operarea sub un alt nume.

Premierul De Croo a menționat că această influență rusească ar putea face obiectul unei urmăriri penale și a subliniat că ancheta este bazată pe un raport recent al serviciilor de informații. Belgia, fiind țara gazdă a instituțiilor europene, are o lege nouă privind spionajul și interferența străină, care permite demararea acestei investigații.

La nivel european, s-a încercat consolidarea măsurilor de combatere a acestor influențe externe, inclusiv prin propunerea extinderii mandatelor Parchetului European și OLAF. În acest context, recent votată a fost înființarea unui organism de etică comun pentru a întări lupta împotriva corupției și a interferențelor străine în instituțiile UE.

De Croo și-a exprimat încrederea că măsurile luate vor asigura integritatea viitoarelor alegeri europene, evidențiind angajamentul UE de a proteja procesele democratice împotriva influențelor maligne.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro