Belarus și Rusia urmează să semneze un acord privind garanțiile de securitate, context în care cele două națiuni marchează 25 de ani de la crearea Uniunii Statale, a informat ministrul de externe al Belarusului, Maxim Rijnkov, potrivit agenției EFE, preluată sâmbătă de Agerpres.
Maxim Rijnkov a precizat că proiectul de acord a fost în mare măsură convenit, după numeroase consultări cu Ministerul de Externe rus și cu departamentele militare și de securitate interesate. ‘Toți vecinii noștri știu asta. Își arată mușchii la granița cu Belarus, dar nu fac un pas înainte’, a declarat Rijnkov la postul RTVI, referindu-se la desfășurarea de arme nucleare rusești pe teritoriul Belarusului.
Crearea Uniunii Statală Rusia-Belarus datează din decembrie 1999, iar în acest context, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avertizat recent că Moscova va apela la armele nucleare în caz de atac al NATO asupra teritoriului belarus. Acest aspect este inclus în noua doctrină nucleară rusească, prezentată miercuri de președintele rus Vladimir Putin, care prevede și implicarea Belarusului în campania militară din Ucraina.
În demersul său de a descuraja o eventuală avansare a NATO, președintele Putin a dispus desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus la jumătatea lui 2023. De asemenea, în luna mai, președintele Lukașenko a promulgat o lege prin care se suspendă participarea Belarusului la Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (TCFE), astfel încât țara nu mai este obligată să informeze despre armele convenționale de pe teritoriul său și nu va mai permite inspecții.
Acest ansamblu de măsuri și acorduri între Rusia și Belarus reflectă o intensificare a relațiilor bilaterale de securitate, în contextul în care cele două țări continuă să își consolideze pozițiile în fața presiunilor externe.