Reclamă
Reclamă

Belarus a anunțat luni că armata sa participă la cea de-a doua etapă a exercițiilor militare ruse cu arme nucleare tactice, ordonate de președintele rus Vladimir Putin. Prima etapă a exercițiilor a avut loc luna trecută în sudul Rusiei, analistii pe probleme de securitate afirmând că acestea reprezintă un semnal de avertizare lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina.

Ministrul Apărării din Belarus, generalul-locotenent Viktor Krenin, a declarat că exercițiile reprezintă o măsură proactivă pentru a „crește disponibilitatea noastră de a folosi așa-numitele arme de represalii”, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„În prezent, mai mult ca oricând, suntem hotărâți să răspundem oricăror amenințări atât pentru țara noastră, cât și pentru Uniunea Statală” între Rusia și Belarus, a mai spus el.

Reclamă

El nu a precizat unde se desfășoară exercițiile sau ce tipuri de arme sunt folosite. Belarus are graniță cu trei țări NATO – Polonia, Lituania și Letonia.

„Nu avem niciun scop să creăm tensiuni în problemele de securitate regională. Nu proiectăm amenințări militare asupra țărilor terțe sau asupra altcuiva”, a adăugat Krenin.

Putin și președintele belarus Aleksandr Lukașenko au anunțat anul trecut că Moscova își mută o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus. Acestea sunt focoase concepute să fie folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de armele strategice cu rază lungă de acțiune destinate să distrugă orașe întregi inamice.

Unii analiști occidentali consideră că armele nucleare tactice au căpătat o importanță mai mare în strategia Moscovei de la începerea războiului din Ucraina, unde forțele sale convenționale au luptat în primii doi ani.

În teorie, utilizarea unei astfel de arme ar putea produce un șoc uluitor în Occident, fără a provoca neapărat un război nuclear, deși riscul de a declanșa o escaladare ar fi uriaș. Din prima zi a războiului, Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la dimensiunea și puterea arsenalului nuclear al Rusiei.

Nu există informații imediate din partea Rusiei în legătură cu exercițiile cu Belarus, deși Moscova anunțase anterior că acestea vor avea loc. Prima fază a exercițiilor s-a desfășurat luna trecută în regiunea Ahtubinsk din sudul Rusiei, conform geolocalizării confirmate de Reuters, și a implicat rachete Iskander și Kinzhal.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro