Reclamă

Beijingul și Moscova au creat un front global antiamerican și antiliberal, dorind să revizuiască nu doar statutul Ucrainei și al Taiwanului, ci și ordinea mondială actuală. Hugo von Essen și Andreas Umland, analiști la Stockholm Centre for Eastern European Studies (SCEEUS) al Swedish Institute of International Affairs, afirmă într-o analiză publicată pe site-ul Politico că Rusia ar putea continua să primească ajutor considerabil din partea Chinei, sprijin ce ar putea menține economia rusă pe linia de plutire și războiul împotriva Ucrainei în desfășurare pentru mulți ani.

Cu toate acestea, interesele Beijingului diferă în mai multe privințe de cele ale Moscovei. Un sprijin mai mare din partea Chinei pentru Rusia este riscant pentru economia chineză în cazul în care Vestul extinde sancțiunile împotriva băncilor și companiilor chineze. În martie și aprilie acestui an, exporturile chineze către Rusia au scăzut comparativ cu aceleași luni din anul anterior, reflectând o prudență crescândă și dificultățile de plată ale importatorilor ruși sub presiunea SUA.

Cei doi analiști subliniază că „trebuie să fim sceptici în privința retoricii oficiale pacifiste a Beijingului”. Sprijinul sistematic pe termen lung al Chinei pentru Rusia indică un interes în menținerea confruntării și obținerea avantajelor economice și geopolitice.

Războiul din Europa blochează resursele occidentale și distrage atenția Washingtonului de la activitățile Beijingului în alte părți ale lumii. Dependența Rusiei de China crește pe măsură ce companiile chineze înlocuiesc foștii parteneri comerciali și de investiții occidentali ai Rusiei.

„Puterea relativă a Chinei față de Rusia crește cu fiecare lună de război,” afirmă analiștii. În timp ce economia Chinei continuă să crească, deși afectată de dificultăți, producția de arme și muniții în Rusia generează o creștere pseudo-economică, mascată de un declin economic real. China poate continua să importe materii prime rusești la preț redus și să inunde Rusia cu bunuri de consum.

Moscova a permis transferul mai multor tehnologii militare de ultimă generație către China, consolidând astfel dependența de Beijing. Rusia nu are de ales decât să îndeplinească cererile Beijingului, fie că e vorba de reduceri la prețurile energiei, prezența chineză în Asia Centrală sau sprijin pentru ambițiile hegemonice ale Chinei în Asia de Sud și de Est.

Beijingul dorește ca Moscova să nu câștige, dar nici să nu piardă complet în Ucraina. „O victorie rusă cu sprijin chinezesc ar întări Moscova, dar ar înstrăina profund Vestul de Beijing” – notează analiștii. Înfrângerea Rusiei ar putea destabiliza regimul lui Putin și ar afecta interesele strategice ale Chinei, inclusiv accesul la resurse rusești ieftine și piețele rusești.

Cele două țări proiectează imaginea unei coaliții formidabile și stabile antidemocratice și antiamericane, în care sunt incluse și state notorii precum Iranul, Coreea de Nord și Siria. Însă există și potențiale fisuri, precum relația tensionată a Chinei cu Coreea de Nord, pe care Beijingul o controlează cu dificultate.

Istoria arată că regimurile autocratice au fost adesea instabile pe plan intern și extern. Umland și von Essen subliniază că Vestul trebuie să rămână unit și să ofere Ucrainei suportul necesar. „O victorie ucraineană pe câmpul de luptă va fi cel mai bun mod de a ține sub control revizionismul Rusiei și Chinei,” concluzionează autorii în analiza lor din Politico.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro