Reclamă
Reclamă

Beijingul a criticat marți declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a îndemnat anterior ca Beijingul să fie făcut să plătească pentru presupusul său sprijin acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

„Președintele chinez Xi Jinping vrea ‘să dea impresia că se ține deoparte în acest conflict, pentru a evita sancțiunile și a menține fluxurile comerciale’, a declarat Jens Stoltenberg în timpul unei vizite în SUA, cele mai importante în sprijinirea Ucrainei.

„Însă realitatea este că China alimentează cel mai mare conflict armat în Europa după Al Doilea Război Mondial și că, în același timp, ea vrea să mențină bune relații cu Occidentul”, a afirmat secretarul general al NATO. „La un moment dat, cel puțin dacă China nu își va schimba atitudinea, aliații trebuie să impună un preț. Trebuie să existe consecințe”, a pledat Stoltenberg.

Reclamă

China a condamnat aceste declarații.

„Cerem (secretarului general al NATO) să înceteze să pună greșeala pe seama altuia și să semene discordie, și să nu toarne gaz în foc”, a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al diplomației chineze, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Întrebat asupra acestui subiect în timpul unei conferințe de presă ordinare, Lin i-a sugerat lui Stoltenberg ca, în loc să critice China, „să facă ceva concret pentru o reglementare politică a crizei”.

China se declară neutră în acest conflict. Ea nu a condamnat niciodată invazia declanșată de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022 și l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin pe teritoriul său de mai multe ori de la începutul războiului.

Asupra dosarului ucrainean, Beijingul îndeamnă în mod regulat la respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, implicit a Ucrainei, însă cere de asemenea să fie luate în considerare preocupările de securitate ale Rusiei.

China nu a participat la sfârșitul săptămânii trecute la conferința pentru pace în Ucraina, organizată în Elveția, în special din cauza absenței Rusiei, parte în conflict.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro