În ultima perioadă, Opera Națională Română de la Iași a fost subiectul unui scandal de amploare, iar managerul Operei, Beatrice Rancea este efectiv sătulă de toate discuțiile interminabile. În acest sens, Beatrice a trimis o scrisoare deschisă adresată primarului Iaşului, Mihai Chirica, după cum urmează:

„Stimate domnule primar,

Mă bucură mult interesul pe care îl arătaţi faţă de activitatea Operei Naţionale Române Iaşi, instituţie de referinţă a Capitalei Moldovei. Din nefericire, în lipsa unui dialog direct pe care mi l-aş fi dorit cu dumneavoastră, nu aţi fost bine informat în legătură cu subiectul pe care l-aţi abordat recent, situaţia doamnei Raluca Zaharia.

În anul 2011, la iniţiativa mea, a fost înfiinţat Corul de Copii “Juniorii Operei”. Ca urmare a deciziei mele, doamna Zaharia a semnat un contract de colaborare ca dirijor cor copii şi un contract individual de muncă pe postul de sufleor. în 2016, managerul interimar al ONRI, Cosmin Marcovici, a transformat un post de maestru sunet într-unul de dirijor cor. Postul a fost ocupat de doamna Zaharia, deşi aceasta nu întrunea condiţiile necesare. Astfel, în cadrul Operei ieşene au apărut în statul de funcţii doi dirijori cor. Cu toate acestea, doar Manuel Giugula a coordonat efectiv Corul ONRI. Doamna Zaharia nu a avut nicio activitate în cadrul spectacolelor la Corul ONRI, lucrând cu “Juniorii Operei”.

Opera Naţională Română Iaşi nu a concediat-o în acest an pe doamna Zaharia. I-a oferit continuarea activităţii în instituţie pe perioadă nedeterminată, în funcţia de sufleor, pe care o ocupase până în anul 2016. Totodată, i-a propus încheierea unui contract de cesiune drepturi de autor pentru activitatea de dirijor al Corului de Copii “Juniorii Operei”, nefiindu-i astfel afectată situaţia materială.

Doamna Zaharia a refuzat însă singura formă legală prin care putea să continue să lucreze la “Juniorii Operei”. Spre profundul meu regret, lucrurile au luat o turnură neplăcută, copii nevinovaţi având de suferit din cauza unor informaţii eronate livrate în spaţiul public şi, probabil, a unor interese obscure.

Vă asigur, domnule primar, că, indiferent de ceea ce va decide doamna Raluca Zaharia în legătură cu propunerea pe care a primit-o, Corul de Copii va rămâne un reper important al Operei Naţionale Române Iaşi. Vă mai asigur, domnule primar, că artiştii Operei ieşene se vor dedica în continuare total publicului, pentru a oferi spectacole de mare calitate, care să bucure spectatorii şi să aducă prestigiu instituţiei.

Totodată, am speranţa că Primăria Municipiului Iaşi va sprijini şi pe viitor activitatea Operei Naţionale Române Iaşi”, a declarat managerul Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea