Reclamă

Începând cu 1 decembrie, vizitatorii virtuali vor avea ocazia să descopere evoluția Bazilicii Sfântul Petru din Roma pe site-ul oficial al acesteia. Acest proiect inovator a fost prezentat luni la Vatican și implică nu mai puțin de 400.000 de fotografii realizate cu ajutorul dronelor, care au fost ulterior procesate prin inteligența artificială, conform unui raport al Le Figaro, citat de News.ro.

Site-ul va pune la dispoziția utilizatorilor un tur virtual detaliat al monumentului, inclusiv o explorare aprofundată a groteloir Vaticanului și a cupolei. Proiectul marca 400 de ani de la finalizarea construcției în 2026 și a fost dezvoltat în parteneriat cu gigantul tehnologic Microsoft. Aceștia au capturat și reconstituit cele mai fine detalii arhitecturale, picturale și sculpturale ale bazilicii.

Brad Smith, președintele Microsoft, a subliniat complexitatea și amploarea acestui proiect, descriindu-l drept „unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen”. Utilizarea inteligenței artificiale a permis procesarea unei cantități imense de informații din cele 400.000 de fotografii, reconstruind un „mozaic uriaș”, potrivit acelorași surse.

Cardinalul Mauro Gambetti, protopopul bazilicii, a explicat că proiectul își propune să „decodifice pentru omul contemporan, cu ajutorul tehnologiilor digitale, împletirea istoriei, artei și spiritualității, care fac din bazilică un loc unic în lume”. O altă funcționalitate importantă a site-ului va fi posibilitatea de a rezerva vizite la fața locului, adaptată numărului de vizitatori așteptați în perioada jubileului din 2025, an proclamat sfânt de Papa Francisc.

Pe lângă explorările virtuale, interiorul Bazilicii Sfântul Petru va găzdui săli de expoziție unde vizitatorii vor avea posibilitatea să descopere istoria grandiosului edificiu direct de la fața locului. Fiind cea mai mare biserică catolică din lume și parte a patrimoniului mondial UNESCO, Bazilica Sfântul Petru a fost începută în 1506 și finalizată în 1626, sub supravegherea unor arhitecți de renume cum ar fi Bramante, Michelangelo, Maderno și Bernini.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro