Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va crește nivelul general de pericol nuclear și se află pe lista de ținte a Rusiei pentru o posibilă distrugere, dacă se impune. Această poziție a fost reiterată joi, printr-o declarație a purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, conform Agerpres și Reuters.
Situată în oraşul Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, această bază face parte dintr-un scut antirachetă NATO mai amplu, inaugurat pe 13 noiembrie. „Având în vedere natura și nivelul amenințărilor generate de astfel de instalații militare occidentale, baza de apărare antirachetă din Polonia a fost adăugată de mult timp pe lista țintelor prioritare pentru o posibilă distrugere”, a declarat Zaharova.
În discursul său, purtătoarea de cuvânt a criticat amplasarea bazei, afirmând că reprezintă „un nou pas provocator într-o serie de acțiuni destabilizatoare ale americanilor și aliaților lor din NATO, ceea ce subminează stabilitatea strategică și crește nivelul de pericol nuclear”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, Pawel Wronski, a răspuns acestor declarații, accentuând că baza nu găzduiește rachete nucleare și se limitează la scopuri defensive, nu ofensive. „Asemenea amenințări vor fi cu siguranță un argument pentru întărirea apărării antiaeriene a Poloniei și a NATO și ar trebui studiate atent de Statele Unite”, a susținut Wronski.
NATO subliniază că scutul antirachetă din care face parte baza din Polonia este denumit „Aegis Ashore” și este destinat interceptării rachetelor balistice cu rază scurtă și medie de acțiune. Conform datelor alianței, scutul antirachetă include și alte situri din România, un radar în Turcia și distrugătoare staționate într-o bază navală din Spania.
Declarațiile asupra bazei de la Redzikowo vin într-un context de tensiuni amplificate între Rusia și Occident, pe fondul diferențelor de viziune în privința politicilor de apărare. Comentariile Rusiei evidențiază continuarea divergențelor strategice, accentuând nevoia de dialog între părțile implicate.