Băuturile zaharoase sunt responsabile pentru peste 2,2 milioane de cazuri noi de diabet și 1,1 milioane de cazuri noi de boli de inimă anual la nivel global, conform unui studiu recent publicat în Nature Medicine. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts din SUA, subliniază creșterea inegalităților în materie de sănătate cauzată de consumul excesiv de băuturi dulci.
În regiunile America Latină și Caraibe, consumul de băuturi zaharoase este legat de aproape un sfert (24%) din cazurile noi de diabet raportate în 2020. În Africa subsahariană, consumul a contribuit la peste 21% dintre cazurile noi de diabet și mai mult de 11% dintre cazurile noi de boli de inimă.
Studiul evidențiază că țări precum Columbia, Mexic și Africa de Sud sunt puternic afectate. În Columbia, băuturile zaharoase sunt responsabile pentru 48% din toate cazurile noi de diabet. În Mexic, aproape o treime din cazurile noi de diabet sunt legate de acestea. Africa de Sud înregistrează 27,6% din cazurile noi de diabet și 14,6% din cele de boli cardiovasculare din cauza acestui consum.
Băuturile dulci determină o creștere rapidă a nivelului zahărului din sânge și sunt indigeste fără a aduce beneficii nutritive. Consumul constant duce la probleme precum creștere în greutate și rezistența la insulină, probleme legate de diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Dariush Mozaffarian, director al Tuft’s Food Medicine Institute și coautor al studiului, afirmă că „băuturile îndulcite cu zahăr sunt puternic promovate în țările cu venituri mici și medii”, unde consumatorii sunt mai puțin pregătiți să gestioneze efectele asupra sănătății.
Diabetul afectează aproximativ 830 de milioane de persoane la nivel global, majoritatea trăind în țări cu venituri scăzute și medii, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate globală, cu 17,9 milioane de decese anual. Majoritatea acestor decese se înregistrează în țările cu venituri mici și medii.
Dr. Catherine Kanari, expert în boli netransmisibile la Amref Health Africa, observă că popularitatea băuturilor dulci este alimentată de influenceri online, atrăgând tineretul din zonele urbane prin lipsa educației nutriționale în școli. Ea a avertizat asupra riscului de supraîncărcare a sistemelor de sănătate.
Autorii studiului propun măsuri precum campanii de sănătate publică, reglementarea publicității și taxe pentru băuturile îndulcite cu zahăr. Mexicul, de exemplu, a introdus o taxă pe băuturi în 2014, fiind una dintre țările cu cel mai mare consum de băuturi zaharoase.
În România, vânzarea alimentelor cu un conținut mare de zahăr a fost reglementată, TVA-ul fiind de 19% pentru cele cu peste 10 grame de zahăr la 100 g de produs, cu excepții pentru anumite produse alimentare cum ar fi cozonacii și biscuiții.